Zware zesender “Pollux” in het “Rauwe Veld”

DSC_7841 - portret

“Pollux” – Foto: ©Louis Fraanje

Zware bok

In het “Rauwe Veld” hebben de reeën het goed, de moerassige bodem is een weldaad voor de dieren. Hebben we al het een en ander over de zware en legendarische achtender “Castor” geschreven, maar… er is nog meer! Op maandag 25 mei jl. zagen we een minstens even zware bok in een ander deel van het terrein.

Helemaal aan de andere kant van het gebied, meer zuidelijker ervan, loopt een zware zesender, maar dan wel een hele bijzondere, namelijk de voorste stangen (oogtakken) zijn langer dan normaal. De bok heeft ook nog onderaan de rechterstang een klein uitstekend puntje, maar of je dat erbij mag rekenen? Als dat wel zo is, dan heeft hij vier enden aan die stang, en zou het ook een acht-ender zijn.  Desondanks hebben we hem de mooie naam Pollux gegeven, genoemd naar de helderste ster in het sterrenbeeld ‘Tweelingen’.

De zware zesender "Pollux" in het hoge gras - Foto: ©Louis Fraanje

De zware zesender “Pollux” in het hoge gras – Foto: ©Louis Fraanje

Lyrisch

We weten niet hoe het u vergaat, maar wij worden echt ‘lyrisch’ bij het zien van zulke mooie zware jongens in het veld. Ze lopen alweer een flink aantal jaren mee, dat is wel te zien aan de dikke geparelde stangen van het gewei. Net als de achtender, zie je hier ook de zegels van het gewei een beetje schuin op de schedel staan. Stoer en krachtig stapt hij naar het andere weiland. Zo kunnen we hem nog eens goed bekijken, en zien dat het winterhaar nog niet is verdwenen. Dus straks is hij nog mooier, als hij z’n ‘roodbruine’ zomerdos heeft gekregen.

DC_7771Stoer en krachtig stapt hij naar het andere weiland - Foto: Louis Fraanje

Stoer en krachtig stapt hij naar het andere weiland – Foto: ©Louis Fraanje

Geduchte strijder

Het is toch een lust voor het oog, om zo’n schitterende bok door het veld te zien struinen. Nu maar hopen, dat de beheerders er ook zo over denken en hem nog wat jaartjes geven, wij gunnen het hem van harte. Het wordt een ander verhaal, als een oude reebok nog maar twee dikke rechte stangen heeft, dan wordt hij een ‘moordenaar’ en zijn jongere sterke bokken de klos. Die rijgt hij dan – als het ware – aan zijn gewei. Dan worden de stangen als dolken, en hebben de andere bokken geen leven meer in het terrein. Maar nu is hij nog een geduchte strijder voor zijn rivalen.

DSC_7845Zo op van opzij kun je mooi zien hoe groot de voorste stangen zijn - Foto: Louis Fraanje

Zo op van opzij kun je mooi zien hoe groot de voorste stangen zijn – Foto: ©Louis Fraanje

Bakkeleien

Zeker nu de bokken hun territorium aan het afbakenen zijn, is het af en toe al een beetje ‘bakkeleien’ onder elkaar. Echte gevechten zullen we pas in juli en augustus kunnen waarnemen, dan is de “Blattijd” oftewel reeënbronst, dan gaat het er pas echt ‘ruig’ aan toe. De komende tijd zullen wij u op de hoogte houden van de reeën in dit gebied. Volgens ons loopt er nog een derde en ook weer eentje met een apart gewei in het gebied. Dus… kan het nog spannend gaan worden de komende tijd!

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/06/12/zware-zesender-pollux-in-de-meent/