De ‘Agave’ in Burgers’ Zoo bloeit

25 jaar wachten, maar nu bloeit de agave in Burgers’ Zoo

Burgers’ Zoo in Arnhem is apetrots. De agave in de Desert, die maar eens in de 15 à 25 jaar bloeit, draagt bloemen. Slechts eens in de 15 à 25 jaar bloeit deze agavesoort en nu is het zover!

2093917_agave_528x296

De bloeiende ‘Agave’ in Burgers’ Zoo – Eigen foto

Jarenlang zoet 

De ‘Agave’  is een hele bijzondere plant , de planten groeien vooral in Mexico en zijn op hun mooist als ze in bloei staan. Maar het duurt even voordat het zo ver is. Nou ja, even, vijfentwintig jaar om precies te zijn. De planten zijn herkenbaar aan hun dikke bladeren met doorns en een scherpe punt.
Met een ‘Agave’ ben je jarenlang zoet, want de planten groeien heel langzaam. De plant in Burgers’ Zoo is al dus al vijfentwintig jaar oud. Dat de plant in een Burgers’ Zoo staat, is al uniek. Maar daar komt nu ook nog eens bij dat de plant is gaan bloeien.

Zoals we al eerder schreven, duurt het namelijk jarenlang voordat een agave gaat bloeien. Maar het is het wachten waard. Als de agave gaat bloeien, komt er uit de bladeren een grote stengel omhoog. Die steel is inmiddels vier meter hoog. Daaruit komen nu na vijfentwintig jaar kleine gele bloemetjes. Agaves zijn vetplanten, die van nature voorkomen in Latijns-Amerika. Ze groeien vrij traag en bloeien pas na vele jaren. De planten worden gebruikt voor hun vezels en het sap.

76322_1299499783_500

Bloeiende agaves op het Eyre Peninsula in Australië – Foto: MichielenMarieke.reismee.nl

Eenmalig

Na decennia lang wachten en het goed verzorgen van de plant kun je dan eindelijk genieten van de mooie bloemen. Dit genot is helaas wel van korte duur. Zodra de agave uitgebloeid is, gaat hij dood. Als je de agave in Burgers’ Zoo zelf wil zien bloeien, moet je dus snel zijn. Of zelf een plant in de tuin zetten. Maar de kans is groot dat je dan nog wel jaren moet wachten op dit ‘kleine wonder’.

Een schitterend gezicht,  ga maar eens kijken in de Desert van Burgers’ Zoo in Arnhem!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/06/10/de-agave-in-burgers-zoo-bloeit/