“Eibertjesdag” in zonnig Nunspeet

Opening zomerseizoen

Gisteren trok weer een kleurrijke stoet van mannen, vrouwen en kinderen in klederdracht door de straten van Nunspeet, Want het was weer “Eibertjesdag”, een jaarlijks terugkerende braderie in Nunspeet op de vrijdag na Hemelvaartsdag. Het is het begin van het nieuwe toeristenseizoen in Nunspeet. Gedurende de hele dag en avond was er, tussen 10.00 en 21.00 uur, een braderie met ruim 200 kramen.

ImageHandler

De optocht in klederdracht met Eibertje voorop, is de publiekstrekker op deze dag – Foto: ©de.Veluwe.nl

Oude ambachten

Ook waren er op het Marktplein demonstraties van een 15-tal oude ambachten, zoals o.a. een Bezembinder, Klompenmaker, Sigarenmaker, Glas in lood, Geitenkaas, Tinnen soldaatjes, Beeldhouwer, Spinster, Volksschilder, Mandenmaker en Pottenbakker.

ImageHandler (1)Op de Laan / Eperweg stond de Oldtimer Club Hulsthorst met een aantal oude tracktoren opgesteld en op de Stationslaan hoorden en zagen we de schapen en een scheerder, tevens werden er verschillende demonstraties gegeven met een schepershond.

Oorsprong

De oorsprong van deze jaarmarkt ligt bij ‘Eibertje’. Zij leefde omstreeks 1850 in Vierhouten. Zij liep elke week naar Nunspeet om daar eieren te verkopen. De wandeling kan nog steeds worden gemaakt via het zgn. ‘Eibertjespad’ door de bossen tussen Vierhouten en Nunspeet.

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/05/16/eibertjesdag-in-zonnig-nunspeet/