Mannetjesputter en lentefeest bij “Het Avondklokje”

De Veluwe staat in bloei

5a foto DSC_9119 - kopie

Tekst naast de deur: “Hier maj plat proat’n” – Foto: ©Louis Fraanje

Overal op de Veluwe zien we de lente met ‘wapperende vanen’  haar intocht houden. Overal aan bomen en struiken ontwaken de knoppen uit hun ‘winterslaap’ en springt de bloesem open. Vandaar natuurlijk dat de Engelsen het over ‘Spring’ hebben, al klinkt het woord ‘Lente’ ons wat lieflijker in de oren, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Vogels en vlinders

Als de kale bomen hun groene kleed weer aantrekken, de vogels hun lied laten horen, en de vlinders vrolijk dartelen van bloem tot bloem, dan springt ook het mensenhart weer open.

“Het Avondklokje”

Zo worden wij al vele jaren lang, ieder voorjaar getroffen door de bloei van de schitterende oude magnolia’s bij “Het Avondklokje”. Het is een prachtig houten huis aan de Barneveldse weg in de buurtschap Driedorp bij Nijkerk. Aan de voorzijde wordt het huis geflankeerd door twee magnolia’s. De boom aan de rechter voorzijde  is ooit geplant in 1948, en heeft een verbazingwekkende dikke stam, de andere is van later datum. De linkse boom stond eerst wat dichter bij het huis en is later verpoot, daarvoor in de plaats staat nu een toverhazelaar.

1 foto DSC_9102

“Het Avondklokje” omringd door de uitbundige bloei van de beide magnolia’s – Foto: ©Louis Fraanje

Mooi contrast

Ook dit voorjaar is hun uitbundige bloei een lust voor het oog, beetje jammer is het eigenlijk wel, dat ze zo kort in bloei staan. Maar… nu we er weer voor staan vormt het donker-rood van “Het Avondklokje” een heel mooi contrast met de wit-rose bloemen van de magnolia, dit is pas echt een “Lentefeest”!

 

DSC_9104 - kopie - kopie

Propeller met het klokje – Foto: ©Louis Fraanje

Harmonisch geheel

Het huis met schuur en achterin de wei het kippenhok, en de keurig onderhouden tuin, getuigen van gevoel en smaak van de eigenaar. Iets wat ons persoonlijk zeer aanspreekt, vooral de klassieke bouwstijl. De propeller met het klokje en daaronder de naam, heeft iets intrigerends. Een echt harmonisch geheel, wat – zonder meer – uitblinkt door z’n eenvoud en schoonheid. Een “Oase” – met STIP – in het buitengebied, waar je niet op uitgekeken kunt raken

DSC_9117 - kopie

Het donker-rood van “Het Avondklokje” geeft een mooi contrast met de magnolia’s – Foto: ©Louis Fraanje

“Hier maj je plat proat’n”

Natuurlijk hebben we nog even met de eigenaar gesproken, en hem gecomplimenteerd met zijn prachtige plekje. “Och”, zegt hij ietwat bescheiden, “ik loop d’r niet mee te koop!” Opzij van het huisje hangt naast de deur een krans met er onder de tekst: “Hier maj je plat proat’n”. Dat hebben we dan ook even gezellig met elkaar  – op z’n Niekaarks – gedaan. Deze tussenstop in Driedorp was zeer de moeite waard en zullen we niet gauw vergeten.

Bij het afscheid gaf de eigenaar van “Het Avondklokje” te kennen, dat hij liever niet met naam genoemd wilde worden. “Och, al die heisa um zo’n poar bomen, en dan al die vremde luu op ‘t aarf!”  Daar houden we ons aan, en u die dit leest hopelijk ook, dan kunnen we nog lang genieten van “Het Avondklokje”!

2 foto DSC_7632

Ontdekken we – uitbundig zingend – tussen de bloesem van een magnolia de Putter – Foto: ©Louis Fraanje

Uitbundige zanger

Als we verder zijn gereden valt het ons op hoeveel magnolia’s de tuinen en parken sieren. Opeens ontdekken we tussen de bloesem van een magnolia een Putter of Distelvink (Carduelis carduelis). Dit prachtige vogeltje kan het eigenlijk nooit fout doen. Je wordt altijd vrolijk als je hem ziet. Is het niet door zijn verschijning, dan is het wel door zijn zang. Met zijn felrode ‘maskertje’ is hij altijd weer een lust voor het oog, en goed herkenbaar. Man en vrouw zijn bijna eender, hoewel het rode maskertje bij de man wat meer achter zijn oog doorloopt. Maar opeens is hij verdwenen tussen de bloemen, om even later ergens in de kelk van een bloem weer op te duiken.

3 foto DSC_7684

Even later duikt hij weer op in de kelk van een bloem – Foto: ©Louis Fraanje

Kleurrijk vogeltje 

We denken dat hij kleine insecten zocht of misschien wel van de meeldraden snoepte, we durven het niet te zeggen. Maar wat wij wel zagen, dat hij af en toe acrobatische toeren uithaalde tussen de bloemen van de magnolia. Een grappig gezicht, zo’n kleurrijk vogeltje tussen de wit-rose bloemen van de magnolia.
Even later komt hij op een takje zitten pronken, en kijkt met een beetje verwaande blik onze richting uit. Nou ja, hoe je het ook bekijkt, het is letterlijk en figuurlijk een echte ‘mannetjesputter’!

4 foto DSC_7597

Even later komt hij op een takje zitten pronken – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Distelvink doet zijn naam eer aan

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/04/23/mannetjesputter-en-lentefeest-bij-het-avondklokje/