Vrijheid is geen recht, het is onze plicht!

“1945 – 16 april  Lunterse Bevrijdingsdag – 2015”107197

Lunteren is vrij

Het is maandagochtend 16 april 1945. De 8th Hussars van de 5e Canadese Tankdivisie trekken, vanaf de Valenberg op de Mossel, via de Driesprong over de Hessenweg naar de Goudsberg.

Daar aangekomen wordt de situatie voorzichtig ingeschat. Er wordt om versterking gevraagd. In de avond is het zover. Twee compagnieën versterking Perth infanterie met verkenningstanks bevrijden Lunteren. De Canadese bevrijders worden door onze dorpsgenoten dankbaar met open armen ontvangen en veel Lunteranen zijn in verwarring. Een feest met huilende en jubelende dorpsgenoten barst los in onze Lunterse straten. Lunteren is vrij!

warm_onthaalGroot

Een uitzinnige menigte en een warm onthaal voor de bevrijders. Canadese tanks in het centrum van het dorp Lunteren – Foto: ©Archief Jac. Gazenbeekstichting

Allemaal vlaggen als eerbetoon

Uit respect voor hen die hun leven waagden voor onze vrijheid, en zeker ook voor de mensen van het toenmalige verzet, is het van belang dat we als Lunterse gemeenschap hier even bij stil staan. Als eerbetoon aan deze heugelijke gebeurtenis is het verzoek om allemaal de Nederlandse en/of Lunterse vlag uit te hangen.

Ter gelegenheid van 70 jarige Lunterse Bevrijdingsdag is er sinds eind februari bij het Museum Oud Lunteren een expositie van Veteranenkunst, en een expositie van Lunteren in de Oorlog. Sinds enkele weken zijn alle Lunterse basisscholen enthousiast bezig met een schoolproject onder het motto: Vrijheid is geen recht, het is onze plicht!

Programma donderdag 16 april

In aanwezigheid van Burgemeester C. van der Knaap hopen wij u graag te begroeten op donderdag 16 april om 13:30 bij de Bevrijdingsbank naast de Oude Kerk met de groepen 7 van alle Lunterse basisscholen.

kl-Lunteren_Hervormde_Kerk_PKN - kopie

Hervormde kerk in Lunteren, met helemaal rechts onderaan in beeld de Bevrijdingsbank – Foto: ©Archief

 ***

1945 – PROGRAMMA DONDERDAG 16 APRIL LUNTERSE BEVRIJDINGSDAG – 2015

 Aanvang: 13.30 uur 

107197107197

Welkom

Voordracht gedicht door leerling

Toespraak door Burgemeester
C. van der Knaap

Eén minuut stilte

Bloemlegging

Voordracht gedicht door leerling

Bevrijdingslied gezongen door alle leerlingen van groep 7

Organisatie-3

Het Museum Oud Lunteren op de hoek Dorpsstraat en Klomperweg – Foto: ©Archief

 Museum Oud Lunteren is 16 april de gehele dag geopend tot 20:00

20:00 Vertoning documantaire leerlingen groep 7 in Zaal Floor
Daarna gezellig napraten

Lunterse Bevrijdingsroute

18 april start vanaf 09:30 een fietsroute georganiseerd door Beleef Lunteren. Deze Lunterse Bevrijdingsroute wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank. Men start bij Parkhotel Hugo de Vries waar ook om 20:00 een toneelvoorstelling met muziek is van belevenissen van Lunteranen in de bevrijdingstijd. Ook is er een kleine expo van voorwerpen die met de toneelvoorstelling te maken hebben.

De commissie Lunterse Bevrijdingsdag heeft dit programma tot stand kunnen brengen dankzij een samenwerkingsverband van alle Lunterse basisscholen, Museum Oud Lunteren, Oranjecomité, Westhoffhuis, Gemeentearchief, Wijkbeheer, Zaal Floor, Beleef Lunteren, Dorpsvermaak Lunteren, Lunterse Keie en de Oud Lunterse Dag.

Ook de Jac. Gazenbeekstichting ondersteund ten volle het initiatief van de Lunterse Bevrijdingsdag!

Lees ook:  Lunterse herinnering aan de dag der bevrijding

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/03/30/vrijheid-is-geen-recht-het-is-onze-plicht/