Het vooroordeel is oordeel geworden

Moderne mensen willen niet zien hoe wreed de natuur is

In zijn column “Uit de media”, in De Jager 3/4 februari 2015, werpt de schrijver Oswin Schneeweisz een persoonlijke blik op actuele onderwerpen uit de wereld van radio, krant, televisie en internet.

foto Oswin - kopie

Schrijver Oswin Schneeweisz achter zijn laptop – Foto: ©Erik van Til

Pavlov

Denkend aan Holland zie ik kilometers hekwerk traag door oneindig landschap gaan. Om de zoveel tijd borrelt die variant op Marsmans bekende gedicht weer op. De laatste keer dat deze woorden mij te binnen schoten was ik op pad voor De Nederlandse Jager door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Nu gebeurde het recentelijk weer bij het lezen van een nieuwsbericht in Het Parool. ‘Geen vossen afgeschoten rondom Amsterdam’ kopte het bericht. De provincie wil de weidevogels beschermen die in sommige delen dreigen uit te sterven door overmatig aanwezige vossen. De gemeente Amsterdam verbiedt echter de jacht op vossen, want aldus SP-wethouder Laurens Ivens in Het Parool: ‘Er zijn meer diervriendelijke methodes mogelijk dan afschot’. En waar denkt de wethouder dan aan? ‘Schrikdraad en hekwerken’.

kl-faunaraster03_600px

Zie ik kilometers hekwerk traag door oneindig landschap gaan – ©Archieffoto

Dieronvriendelijke inbreuk

Daar is ‘ie weer: de Pavlov-reactie van alle dierenbeschermers! Waar haalt men die ‘wijsheid’ toch vandaan? Waar baseert men de stelling op dat prikkeldraad, hekwerken of wat voor afrastering dan ook tot de categorie ‘diervriendelijk’ behoren? Deze aanname (misverstand is wellicht een beter woord) is louter en alleen gebaseerd op het feit dat er geweer noch kogel aan te pas komt. Maar wat voor mensenkinderen diervriendelijk lijkt, hoeft dat voor dieren niet te zijn. Voor het wilde dier vormen afrasteringen namelijk een buitengewoon dieronvriendelijke inbreuk op de natuurlijke levensstijl en in die zin is een hek een stuk onvriendelijker dan de kogel. Verantwoord afschot houdt de natuurlijke levensstijl intact. Er zijn een paar vossen het haasje, maar dat gebeurt wel vaker in de natuur. De populatie kan leven naar de aard van het beestje.

re BdiucwfIMAAfkqV

Reebok dood en verstrikt in raster midden op de Veluwe – Foto: ©Lennard Jasper, Staatsbosbeheer Veluwe

Mensendingen

Hekwerk en afrasteringen zijn mensendingen die weinig met dierenwelzijn te maken hebben: het prikkeldraad is in 1873 uitgevonden door een Amerikaan (J. Glidden) om intensieve veeteelt mogelijk te maken en werd in de Eerste Wereldoorlog verder ontwikkeld om de vijand op afstand te houden. Daar zit niets diervriendelijks bij. Ik vind het verbazingwekkend hoe politici die enerzijds pleiten voor de Ecologische Hoofdstructuur, waarmee juist gebieden aaneengesloten worden, om het hardst roepen om hekwerken zodra er sprake is van mogelijk afschot. Ik durf mijn laars erom te verwedden dat ons landje in relatie tot het oppervlak het dichtst behekte land van Europa is. Een land waar het wilde dier vooral niet mag zijn wat het is, namelijk een wild dier.

kl-2-web-214-ge - kopie

Voor het wilde dier is de kogel vaak diervriendelijker dan een hek – Foto: ©Louis Fraanje

Stekeblind voor onze eigen wreedheid

Daarom regende het een klein half jaar geleden weer Kamervragen van de dierenknuffelaars naar aanleiding van de zwijnen op de Veluwe. De provincie Gelderland had een voorkeur voor afschot boven hekken en natuurlijk kreeg de staatssecretaris de vraag voorgelegd of zij zich wel bewust was van het feit dat afschot slechts plaats mag vinden als alle andere middelen falen?

Daar is ‘ie weer. De Pavlov-reactie is doorgedrongen tot in de haarvaten van ons wetssysteem. Het vooroordeel is oordeel geworden. Ik zeg: voor het wilde dier is de kogel vaak diervriendelijker dan een hek. Dat we dat niet willen zien heeft niet alleen te maken met het feit dat wij moderne mensen niet willen zien hoe wreed de natuur is. We zijn vooral ook stekeblind voor onze eigen wreedheid.

Bron: De Jager editie 3/4 2015    –   Meer informatie:  Koninklijke Jagersvereniging 

 

********************************************************************************************************************************

“Strenger rasterbeleid”

GARDEREN – Boswachters willen strengere regels voor het plaatsen van privérasters in de bossen op de Veluwe. Grondeigenaren mogen met toestemming van de provincie een raster plaatsen maar doen dit niet altijd op de juiste wijze. Hierdoor kunnen reeën en herten verstrikt raken. Boswachter Lennard Jasper vond donderdag een dode reebok in zo’n privé-raster. Volgens hem had het spannen van extra gaas de dood van het dier kunnen voorkomen.

De provincie wil over enkele maanden komen met een strenger rasterbeleid.   Gepubliceerd op 9 januari 2014.

Bron: Omroep Gelderland

 

[PDF]Rasterbeleid Gelderland – Provincie Gelderland

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/14/het-vooroordeel-oordeel-geworden/