De levenslange liefde van Wim K. Steffen – Deel 2 – Slot

Beelden zijn sprekender dan woorden

Oud-beheerder Walter de Wit van Natuurmonumenten in het Nationale Park Veluwezoom leerde Wim K. Steffen in 1980 kennen, ze waren buren en vrienden van elkaar.

Hij zegt hierover: “De verhalen die Wim Steffen over zijn jeugd vertelde waren doorspekt met de romantiek van spannende jongensboeken. Er kwamen altijd stropers, geweren en sluipen door het gras bij nacht en ontij in voor. Wat vooral opviel was zijn liefde voor vogels, niet alleen de wat zeldzamere visdiefjes, maar ook mussen en spreeuwen genoten zijn warme belangstelling.”

Steffen 5

Walter de Wit en Wim K. op hun laatste tochtje – ©Eigen foto

Spelen met het licht

Tijdens zijn vlegeljaren ontwikkelde zich ook de belangstelling voor de fotografie. Hij wilde de schoonheid en de dynamiek van de hem omringende natuur vangen met het objectief. Men zegt weleens: in ons vak moet je eerst een beetje stroper zijn geweest om een goede jachtopzichter te kunnen worden. Ik denk dat dat ook geldt voor natuurfotografen. Je moet de gewoontes en gedaantes van dier en plant in al hun facetten leren kennen voordat je ze ook daadwerkelijk op het juiste moment op de gevoelige plaat kunt krijgen.
Wat in zijn foto‘s vooral opvalt, is zijn spelen met het licht, ongetwijfeld beïnvloed door het opgroeien in het weidse land van Voorne waar zon en zee voortdurend het spel mee speelden.

In veel van zijn foto‘s over de natuur, maar zeker ook in zijn latere werk als architectuurfotograaf is dat een van zijn karakteristieke kenmerken. Of het nu om een foto van kasteel Middachten gaat of een verweerde kop van een visser uit Hellevoetsluis, altijd is er dat krachtige spel tussen licht en donker waardoor zijn werk door velen zo gewaardeerd wordt.

Dichtbij het onderwerp

Zo ook door Natuurmonumenten die al vroeg de fotografische kwaliteiten van Wim Steffen erkende, maar belangrijker voor een ideële organisatie als Natuurmonumenten, was het gevoel dat hij in zijn foto‘s vastlegde. Juist die betrokkenheid met het onderwerp die zijn grote liefde voor de natuur uitdrukte was voor ons het meest waardevolle element. Je zag aan zijn manier van fotgraferen dat hij dichtbij het onderwerp had gezeten. Je voelde de spanning van het moment, je sloop mee door de natuur om dat korhoen of het roedel edelherten te kunnen pakken.
Daarom zijn zijn foto‘s nog steeds gevraagd, tijdloos, altijd een verrassing, nooit saai en door mij niet te evenaren, ondanks de vele wijze lessen die ik de afgelopen twintig jaar van hem heb gehad. Tot op het laatste toe bleef hij de fotograaf die zijn vinger op de ontspanknop van de camera had.

Steffen 6

Berijpte berken in de winter op de Posbank – Foto: ©Wim K. Steffen

 

Beelden zijn sprekender dan woorden

Op onze laatste gezamenlijke rit de afgelopen zomer van 1998 door het Nationale Park Veluwezoom kon hij weliswaar de camera niet meer zo goed bedienen, maar hij wist nog perfect de mooiste plaatjes aan te wijzen. Voor hem en mij was dat een middagje genieten van de vanzelfsprekendheid waarmee we beiden hetzelfde onderwerp aanwezen dat de moeite waard was om te worden vastgelegd.
Ik geloof dat Wim K., zoals we hem altijd noemden, een belangrijke steen heeft bijgedragen aan ons werk voor de natuur. Hij heeft met zijn enthousiasme en fotografische kwaliteiten datgene naar buiten gebracht wat vaak niet in woorden is uit te drukken. Beelden zijn sprekender dan woorden.
Het is jammer dat Wim er niet meer is. Die winter van 1998 zag ik weer zijn besneeuwde berken in perfect licht op de Posbank. Ongetwijfeld zullen er vele mensen hetzelfde gezien hebben. Het waren plaatjes van Wim en het zijn de plaatjes van ons allemaal. Ook als ze er niet meer zouden zijn in werkelijkheid, heeft Wim ze in ieder geval voor ons vastgelegd.”

Tekst: Walter de Wit

Eerder gepubliceerd in de Veluwenaar 10e jrg. no. 3 – juli 2002

—————————————————————————————————————————————————————-

downloadFotoarchief naar Fotomuseum

Na zijn dood is het gehele fotoarchief van Wim Karel Steffen overgebracht naar het  Nederlands Fotomuseum – Rotterdam

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/02/de-levenslange-liefde-van-wim-k-steffen-deel-2-slot/