Witte wereld met een wild einde

Winterse plaatjes schieten

Ja, we hadden het er al verschillende keren over gehad, zouden we nog een wintertje krijgen? En wat denk je, kijken we gistermorgen naar buiten, jawel alles lag onder een witte deken. Gauw onder de douche, eten en naar buiten. Want… het is vaak maar van korte duur, voor je het weet is alles weer verdwenen. Een echte ouderwetse winter met wekenlang sneeuw, nou… dat zit er denk ik niet in. Dus was het maandag ‘winterse’ plaatjes schieten!

we -DSC_9706

Een schitterend gezicht die witbestoven bomen aan de rand van de heide – Foto: ©Louis Fraanje

Niet treuzelen 

Koud was het niet echt, nee, net iets onder het vriespunt toen we vertrokken. Eenmaal buiten in het veld lag de temperatuur er alweer boven. Dus… als we nog wat moois wilden maken, moesten we niet treuzelen.  Via een smal bospad zwierven we wat dieper het bos en waanden wij ons ver buiten de bewoonde wereld.

DC_9730

Via een smal bospad zwierven we wat dieper het bos in – Foto: ©Louis Fraanje

Minuscuul knopje

Hier en daar stonden nog wat jonge beukjes, waar het bruine blad afstak tegen het helderwit van de sneeuw. Toen we deze beukjes van wat dichterbij bekeken, ontdekten we pas de schoonheid van dit bruin-witte kleurenspel.
Dan kun je ook meteen zien hoe weerbarstig de natuur is, want de knoppen waren alweer een heel eind op weg. Onvoorstelbaar is het eigenlijk, dat uit zo’n heel minuscuul knopje, straks weer een schitterend zachtgroen blaadje tevoorschijn komt. Als je niet beter wist, dan zou je het niet geloven.

DC_9778

Natuurlijke kunst van het winterse beukenblad – Foto: ©Louis Fraanje

Geweidragers als toegift

Deze mooie ‘witte’ wereld was in de loop van de middag alweer voor het grootste deel – letterlijk en figuurlijk’ versmolten. Toch kregen we aan het eind van deze mooie dag nog een mooie verrassing. Op weg naar huis kwamen we langs het ‘Zwarte Veld’ op de Hoge Veluwe, en daar stonden maar liefst acht grote geweidragers. Hoewel het ‘wit’ van de laatste sneeuw zo goed als verdwenen was, maakte deze ‘wilde’ toegift toch weer heel veel goed. U kunt begrijpen dat we ons geluk niet op konden!

web DSC_9910

Er stonden maar liefst acht grote geweidragers op het veld – Foto: ©Louis Fraanje

Zomaar een greep

Natuurlijk hebben we heel veel mooie plaatjes kunnen schieten, en daar zijn we dan ook heel blij mee. Het was zomaar een greep uit een mooie verzameling winterse beelden met een wild einde. We hopen dat u ook een beetje heeft kunnen meegenieten van deze mini-wintertocht door bos en veld.

Copyright foto’s: Louis Fraanje

Kijk ook eens op:  Na warm jaar een zachte winter?

Winterse activiteiten: Nederlands Openluchtmuseum

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/01/20/een-dagje-een-witte-wereld/