Wereldberoemde “Russel November” als kunstwerk

Kunstwerk langs de Harderwijkerweg

Afgelopen zaterdag reden we vanaf Nunspeet lekker op ons gemakje binnendoor naar Harderwijk. Toen we door het dorpje Hulshorst reden, zagen wij aan de linkerkant van de Harderwijkerweg op nummer 377, iets bijzonders.
Smederij Biemond lazen we op de gevel, en voor aan de weg stond prominent een schitterend kunstwerk, voorstellende een dravend paard en wagentje, geheel uit hoefijzers is vervaardigd. Om precies te zijn, is het namelijk een dravend paard voor een sulky(klein wagentje) met daarin de pikeur. Een schitterend stukje vakwerk dat heel ‘natuurgetrouw’ is nagemaakt.

1-foto-web-DSC_9281-kopie1-1024x688

De stalen ros oftewel “Russel November” in Hulshorst – Foto: ©Louis Fraanje

Uit liefhebberij

Bij navraag bleek de maker Gert Jan Biemond (44) een zoon van hoefsmid Bernhard Biemond te zijn. Hij is van beroep contructiebankwerker lasser en heeft het kunstwerk uit liefhebberij gemaakt. Zijn vader bracht regelmatig oude hoefijzers mee terug van de klanten en die verdwenen in twee grote kisten.

Op zekere dag bedacht Gert Jan om er iets mee te doen. In eerste instantie wilde hij een hoefsmid maken, die bezig was een paard te beslaan. Maar uiteindelijk is het dan toch het paard met de sulky en pikeur geworden. Bij elkaar heeft hij er zo’n 700 tot 800 uur aan gewerkt. In september 2005 was hij klaar en kwam hij voor aan de weg te staan.  En… het resultaat mag er zijn!

IMGP0095 - kopie

Hier staat het ‘kersverse’ kunstwerk in 2005 te glimmen langs de weg – Foto: ©GertJan Biemond

Russel November

En dan heeft hij ook niet zomaar voor de eerste de beste gekozen, nee het werd de wereldberoemde “Russel November”, één van de allerbeste dravers ooit. Reeds als tweejarige toonde Russel zijn grote kwaliteiten. Het paard had vanaf 2005 tot en met 2012 een totale winsom van 1.287.013 euro bij elkaar gereden, waarvan 40.175 euro in Nederland is gewonnen.
Volgens de Nederlandse Draf- en Rensport- NDR bedraagt zijn aantal overwinningen 36, waarvan 26 in het buitenland en 10 in Nederland. Aantal starts 72.

Russel November New York 2008

Russel November wint met senior te Enghien de Prix de New York 2008 – Foto: ©Copyright Archief NDR

Eerbetoon

Kenner Chris van Hattem: “Russel November, een van de aller-aller-allerbeste ooit door een Nederlander getraint is officieel met pensioen. En ik was dankbaar voor dat officiele bericht van zijn connecties, omdat veel goede paarden soms in het niets verdwijnen voor de fans. Probeer ze maar eens op te noemen, ‘Nederlandse’ (Russel is natuurlijk officieel een Duitser) paarden die het aantal Europese groep I/II koersen gewonnen hebben die de General November-zoon gewonnen heeft… Met een beetje meer geluk had er zelfs wel meer ingezeten, en daarmee lonk ik bijvoorbeeld naar de Prix d’Amerique”.

Russel November ging in 2012 op negenjarige leeftijd met pensioen, maar Gert Jan’s kunstwerk in Hulshorst op de Noord-Veluwe blijft de herinnering levend houden, als eerbetoon aan deze wereldberoemde draver.
Mocht u de komende tijd in de buurt van Hulshorst zijn, vergeet dan niet om het mooie kunstwerk van Gert Jan Biemond aan de Harderwijkerweg eens met eigen ogen te bewonderen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/01/13/beroemde-russel-november-als-kunstwerk/