Grootste hert van de Veluwe

Het zogenoemde “Rijnhert” staat op een heuvel van het bedrijvenpark IJsseloord II in Arnhem

image-3472044

Het Rijnhert op eenzame hoogte, neerkijkend op de Gelderse hoofdstad Arnhem

Je kunt het eigenlijk niet missen, dit enorme grote hert, als u vanuit Utrecht over de A12 richting Oberhausen gaat, dan is het vanaf         ‘t Velperbroekcircuit direct aan uw rechterhand.

Vanuit de tegenovergestelde richting komende en u rijd op de Rijnbrug, dan kunt u hem links al van een grote afstand, in volle glorie op de heuvel zien staan!

               Symbolische verbinding

Het Rijnhert is van oorsprong een kunstwerk van Essent. In 2011, bij het vertrek van Essent uit Arnhem, heeft het energiebedrijf het beeld aan de stad cadeau gedaan. Het grote hert is ontwikkeld als kunsttoepassing/ beeldmerk voor het Stationsplein Arnhem- Centrum.
Het kunstwerk vormt een symbolische verbinding tussen Arnhem en de Veluwe, leefgebied van herten. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de Osborne stier uit Spanje. Deze stier schopte het van reclame-uiting tot beschermd cultureel erfgoed. Wie weet, misschien dat de scheppers van dit mooie kunstwerk deze eer ook nog eens te beurt zal vallen?

Microsoft Word - 20121130 Kunstenplan Rijnboog.doc

Rijnhert op het busstation in Arnhem

Tijdelijk onderkomen

Het Rijnhert heeft eerst op het busstation in Arnhem gestaan en moest in maart 2012 vanwege uitbreidingswerkzaamheden daar weg. Het kunstwerk is van gegalvaniseerd plaatstaal meet  8 x 7,5 meter en weegt anderhalve ton.

Het hert kreeg tijdelijk onderdak bij zijn scheppers, het kunstenaarscollectief Rob Groot Zevert, Smets & Jungerius voor G.A.N.G. op de Buitenplaats Koningsweg in Schaarsbergen. Daar kon je hem zien staan bij de hoofdingang.

Later in datzelfde jaar kreeg het Rijnhert zijn definitieve plek op de heuvel van het bedrijvenpark IJsseloord II.

15 april 2012P2000031

De tijdelijke standplaats – ook een echte ‘binnenkomer’ – aan de Koningsweg in Schaarsbergen – Foto: © Louis Fraanje

 

web DSC_6335

De schapen en het Rijnhert – Foto: ©Louis Fraanje

Langs de A12

De gemeente Arnhem heeft het kunstwerk in overleg met de eigenaar van bedrijvenpark IJsseloord ll , op de direct naastliggende heuvel geplaatst,

Op de kunstmatige groene heuvel, fungeert het Rijnhert nu als oriëntatiepunt voor passanten vanuit het Oosten.
Het beeld is op die locatie – langs de A12, direct bij het Velperbroekcircuit – een aankondiging van de Veluwe.

Natuur en cultuur

Daarbij past het natuurlijk ook heel goed in de stadspromotie van Arnhem als creatief en groen. En… nu er inmiddels ook een aantal schapen grazen op de heuvel, zie je hier weer een mooi voorbeeld van natuur en cultuur, en dat is zeker bij deze creatie geen onbelangrijk aspect.

RijnhertPasted Graphic

Het Rijnhert kijkt naar de verlichte stad Arnhem in een sfeervolle avondstemming – Foto: ©Rob Groot Zevert

Hert van ‘staal’

Ook wij vinden het een schitterende plek voor het enorme hert. Een plek waar dagelijks duizenden mensen het prachtige kunstwerk kunnen zien en niet alleen vanwege de omvang, maar vooral omdat de Veluwe natuurlijk zijn leefgebied is. Vandaar dat hij hiermee nu dus het grootste hert van de Veluwe is, een hert van ‘staal’!

Let er maar eens op, als u in de auto zit en voorbij de Gelderse hoofdstad Arnhem komt, het is zeker de moeite waard!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/11/24/grootste-hert-van-de-veluwe/