Natuurwerkdag in het Lunterse Buurtbos – Deel 2

Schitterend voorbeeld!
Het is altijd weer een feest om met de kinderen het bos in te trekken. Niet alleen om hun interessante dingen erover te vertellen, maar ook om hen het bos letterlijk en figuurlijk te laten beleven. De jaarlijkse “Natuurwerk-ochtend” is daar een schitterend voorbeeld van!
Allereerst het verhaal voor de klas van basisschool De Bron uit Lunteren, dat deze keer op maandagmorgen was gepland. Louis Fraanje neemt zo’n uurtje lesgeven graag voor zijn rekening. “Eigenlijk is het meer vertellen”, zegt hij. Begeleid door een aantal mooie beelden van de Veluwse natuur en in het bijzonder het Lunterse Buurtbos, vertelde hij z’n luisteraars over het Lunterse Buurtbos. Een bos waarvan iedere inwoner uit Lunteren eigenaar is, dat vonden ze wel heel bijzonder. Dat de kinderen van Groep 8 geboeid naar de verhalen van Louis Fraanje luisterden, bleek wel uit de reacties. Na afloop kregen de kinderen en juf Erika Fuijkschot, het boekje ‘Wildspeuren op de Veluwe’.

DSC_2489 - kopie

Louis Fraanje voor de klas op basisschool De Bron in Lunteren – Foto: JGS/Fransien Fraanje

Aan de slag
Vrijdagmorgen 26 september was het dan zover. Hotel de Werelt had welwillend een deel van de parkeerplaats beschikbaar gesteld, zodat daar de fietsen van de kinderen konden staan, waarvoor onze dank.

2 -DSCN6215

Aankomst van de werkploeg

Klokslag 9.00 uur kwam de hele stoet van 39 kinderen, begeleid door meester Martijn Louwen, Mirella Meerveld (moeder van Nina van Laar), Henny Hensen (moeder van Joyce Hensen) en Conny van de Krol (moeder van Alisha van de Krol) aanfietsen.

Op de parkeerplaatsvan Hotel De Werelt  stonden Liseth Elbertsen, Monica van der Hoff en Louis Fraanje hen op te wachten. Onder het toeziend oog van meester Martijn, werden de fietsen keurig op rij geparkeerd, op slot gedaan en de sleutels in een daarvoor bestemd blik verzameld..meester

Werkprogramma
Het programma werd doorgesproken, daarna deelden Monica en Liseth de werkhandschoenen uit aan de kinderen.
Daarna werd de groep in tweeën verdeeld en ging men aan de slag. Deze keer was de Wildwal, een oude wildkering uit de late middeleeuwen, aan de beurt om opgeruimd te worden. Overhangende takken, en losliggend hout op het wandelpad werden verwijderd.

3 - DSCN6220

Uitdelen van de werkhandschoenen

Met vereende krachten
Dat er best wel zware stammen bij waren, mocht de pret niet drukken, met vereende krachten werden de boomstammen verwijderd en bovenop de wildwal gedeponeerd.

4 - DSCN6233

5- DSCN6225

De natuurwerkploegen aan de slag in het Buurtbos

6 - DSCN6232

Na zo’n anderhalf uur flink de handen uit de mouwen gestoken te hebben, was er drinken en een lekkere koek. Voor de groten was er een lekker bakje koffie, vers gezet door Liseth Elbertsen.

7 DSCN62408 - DSCN6242Na het werk even tijd voor een lekkere versnapering

 

9 -DSCN6249

Er is er een jarig!

Onderwijl kwam Louis ter ore dat er iemand  jarig was van de natuurwerkploeg. Dat wilde hij natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, zo’n belangrijke dag in je leven. De jarige Thijs Kool (zie foto links) vierde vandaag zijn 11e verjaardag en daar moest natuurlijk wel even aandacht aan besteed worden.
Er werd een grote kring gevormd met Thijs als middelpunt. Hij werd met veel enthousiasme toegezongen door zijn mede klasgenoten en ontving uit handen van Louis als verjaardagscadeau het prachtige fotoboekje ‘Veluws wild in de seizoenen’!

Naar de Koepel

Daarna ging men gezamenlijk richting De Koepel, waar de groep onder begeleiding van Tine den Otter de klim naar boven mocht maken, om te genieten van het schitterende uitzicht vanaf de toren over het Veluwse landschap.

10 DSCN6254

Genieten van het schitterende uitzicht

Geweldige sfeer

Toen de kinderen weer allemaal beneden op de begane grond waren, werden ze verrast met een lekker ijsje. Ook konden ze zich even lekker uitleven in de directe omgeving. Dat boswachter Jan Wolff nog even toevallig langskwam en de kinderen ook het een en ander over het Buurtbos vertelde, was een schitterende toegift op het geheel.

12 -DSCN6267

Boswachter Jan Wolff (rechts van Louis met pet) kwam ook nog even langs met een praatje

14 DSCN6252

De enthousiaste natuurwerkploeg neemt afscheid – Foto’s: JGS

Deze morgen kon niet meer stuk, de sfeer was geweldig en dat uitte zich wel toen de hele groep op de foto ging. Beheerster Tine den Otter legde het gebeuren op de gevoelige plaat vast.

Daarna werd er terug gewandeld naar de parkeerplaats, daar nam men uitgebreid afscheid van elkaar. De kinderen en hun begeleiders stapten op hun fietsen en onder luid gejoel van bedankjes over en weer ondernamen zij de reis naar school.

Hand in hand

Al een aantal jaren organiseren de Jac. Gazenbeekstichting en de Vereniging Vrienden van het Lunterse Buurtbos deze najaarsopruimactie. Ieder jaar komen leerlingen uit groep 8, telkens van een andere basisschool in Lunteren, met veel inzet en plezier een stukje van ons bos schoonmaken.
Natuurlijk horen daarbij, naast de verhalen van Louis Fraanje, koek en chocolademelk, ook een bezoek aan de Koepel en afsluitend een ijsje. Want werk, kennis opdoen en plezier maken horen hand in hand te gaan!

De Jac. Gazenbeekstichting en de Vrienden zijn erg blij met de inzet van leerkrachten en ouders van de Lunterse basisscholen, die ieder jaar deze natuurwerk-ochtend mogelijk maken en zo jonge mensen nauw in contact brengen met dit belangrijke erfgoed van de Lunterse gemeenschap.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/10/02/natuurwerk-ochtend-het-lunterse-buurtbos-deel-2/