Houten ‘Ossenkar’ blikvanger in Hoenderloo

Komen we enkele dagen geleden vanaf Apeldoorn, het Veluwse dorp Hoenderloo binnenrijden, staat er een mega-grote houten os in het weiland. Een schitterend kunstwerk en inmiddels is er ook een grote kar achter gemaakt. De vraag rijst dan meteen: “Wat heeft dit te betekenen?” Overal navragen, mailen en tenslotte hadden we via, via de persoon die er alles mee te maken had, te pakken.

1 -DSC_1978 - kopie

Houten os en kar in Hoenderloo – Foto: ©Louis Fraanje

Hans Modderkolk aan de Otterloseweg in Hoenderloo, bleek de stuwende kracht achter dit project te zijn. Als ik hem spreek, is zijn eerste antwoord: “We hebben hem met z’n allen, de hele familie dus, gemaakt voor de aardigheid en ter ere van de Ossenkarren die zo’n 175 jaar geleden hier door Hoenderloo reden. Hij heeft ook meegereden in de optocht tijdens de Hoenderlose kermis op 10 augustus jl. De os staat op houten wielen en is voort te bewegen d.m.v. een tractor.

Plat Veluwse tekst:

Op de zijkant van de os staat in het Plat Veluws en Hoenderlose dialect, geschreven: “175 jaor gelejen dejen wiele ut zo met Kar en os deur Hoenderloo” , vrij vertaald in het ABN: 175 jaar geleden deden wij het zo met Kar en os door Hoenderloo!

2 -DSC_1977 - kopie

Op de zijkant van de os staat de prachtige Veluwse tekst – Foto: ©Louis Fraanje

Houten paard 

Twee jaar geleden kwamen wij langs het huis van Hans rijden, en toen stond er een enorm houten paard bij hem zelf in de wei. Die had de familie Modderkolk van allemaal afvalhout en planken die over waren in elkaar geknutseld. Ook een prachtig ding trouwens, maar wat minder lang houdbaar.

SAMSUNG

Het houten paard in 2012 aan de Otterloseweg in Hoenderloo – Foto: ©Familie Modderkolk

Al met al is het niet alleen een mooie ‘hommage’ aan het verleden, maar zijn het ook nog eens twee schitterende kunstwerken, zomaar door een Hoenderlose familie in elkaar gespijkerd. Iets waar menig kunstenaar van tegenwoordig zijn vingers bij af kan likken. Vanaf deze plaats onze complimenten namens de Jac. Gazenbeekstichting!

De houten os en kar zijn van stevig douglas en eikenhout gemaakt, dus die kan wel een flink aantal jaren langer mee!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/09/22/houten-ossenkar-blikvanger-hoenderloo/