Heidebrand Hoge Veluwe

Driehonderd brandweerlieden

Eerste Paasdag woedde in Nationaal Park De Hoge Veluwe een grote en langdurige heidebrand. Ruim 350 hectare heide en bos werden verwoest. De brand werd bestreden door bijna driehonderd brandweerlieden en tientallen blusvoertuigen. Diverse korpsen uit de uit de wijde omgeving van De Hoge Veluwe en militaire blusvoertuigen van de schietterreinen in Harskamp en ‘t Harde verleenden hun medewerking. Ook twee blushelikopters van defensie werden ingezet om te helpen bij de brandbestrijding. Door de harde wind was het lastig om het vuur onder controle te krijgen.

Foto: Florus van den Berg

Foto: ©Florus van den Berg

Park ontruimen

De brand ontstond in het Deelense Veld, een open gebied in het park met heide en gras. De eerste melding werd rond 8:40 uur gedaan. Eerst werd alleen de ingang Hoenderloo afgesloten maar om half twaalf werd besloten het park te ontruimen en ook de ingangen Otterlo en Schaarsbergen te sluiten. Op dat moment waren er ongeveer tweeduizend bezoekers in het park. Wandelaars en fietsers werden door medewerkers van het park gewaarschuwd .

Foto: Fransien Fraanje

Foto: ©Fransien Fraanje

Wind draaide

Ook museum Kröller-Müller in het park werd gesloten. De kunstcollectie, waaronder een groot aantal werken van Vincent van Gogh, werd uit voorzorg ondergebracht in een brandvrij depot . ,,We zien het als een goed verlopen oefening”, vertelde een woordvoerder. Volgens hem liep het museum geen gevaar. De wind draaide in de loop van de middag in een voor het museum gunstige richting.

Foto: Florus van den Berg

Foto: ©Florus van den Berg

Schade blusvoertuigen

Een Edese tankautospuit kwam bij het blussen vast  te zitten en vatte aan de onderkant vlam. Dat vuur werd door andere blusvoertuigen gedoofd. De onderzijde en de waterpomp raakten beschadigd en de wagen moest worden afgesleept. Ook een blusvoertuig uit Lunteren liep brandschade op.

Overleg (Foto: Fransien Fraanje)

Overleg – Foto: ©Fransien Fraanje

De Arnhemseweg (N310) van Otterlo naar Arnhem werd zondagmiddag tijdelijk afgesloten, zodat de brandweer daar, indien nodig, het vuur kon bestrijden. De weg loopt aan de westkant van het park en de wind stond die kant op.

Foto: Florus van den Berg

Foto: ©Florus van den Berg

Delen ongemoeid

In totaal is ruim 300 hectare natuur (dat is een gebied ter grootte van de binnenstad van Amsterdam) afgebrand.
Het gebied dat door brand werd getroffen is in totaal 527 hectare groot maar de brand heeft delen ongemoeid gelaten. De brand is hard over het gebied heen gegaan.   Daardoor zag het er erger uit dan het was.   De vegetatie is weggebrand, maar de ondergrond was nog redelijk nat.

Foto: Florus van den Berg

Foto: ©Florus van den Berg

Lekkere hapjes

Er zijn natuurlijk een paar nestjes verbrand en er zijn vogeltjes omgekomen. Maar verder valt het erg mee. De dieren op vier poten konden ruim op tijd wegkomen. Wel werd er een enkele ree gezien die in paniek was door de brandweerwagens. Hagedissen en slangen overleven een brand door onder de grond te kruipen. Nadat de brand is uitgewoed komen ze weer tevoorschijn. Nu moeten ze vooral oppassen voor de buizerd.  Die denkt bij zichzelf: “goh wat een lekkere hapjes lopen daar rond over die open en kale vlakte”.

Foto: Fransien Fraanje

Foto: ©Fransien Fraanje

Vuur oplaaide

Maandagochtend waren er nog 4 brandweerauto’s en ongeveer 50 man in het gebied om de boel in de gaten te houden en te blussen waar dat nodig was.  Met een helikopter werd gekeken of het vuur nog ergens oplaaide. Maandagmiddag begon het een beetje te regenen. ,,Als de regen meewerkt, kunnen we misschien vanmiddag al vertrekken”, vertelde de woordvoerder.

Met een h (Foto: Fransien Fraanje)

Met een helikopter werd gekeken of het vuur nog ergens oplaaide- Foto: ©Fransien Fraanje

Oorzaak?

Het opruimen van het materiaal nam veel tijd in beslag.   Zo moest er 4 kilometer brandslang opgeruimd worden.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie heeft geen aanwijzingen dat er brandstichting in het spel is.

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/04/22/heidebrand-hoge-veluwe/