In het spoor van de Zwarte reebok – Deel 2

Het is alweer een aantal weken geleden, dat ik iets schreef over de ‘zwarte’ reebok.  Na 30 november hadden wij hem niet meer gezien.  Maar ach, dat gebeurt wel vaker en zo gaan dan de weken en maanden voorbij.   Toch bleven we speuren en zaterdag 4 januari stonden we ineens weer ‘ oog in oog’. Hij was inmiddels bezig met de opbouw van zijn nieuwe gewei.  Dat is en blijft voor ons ieder jaar weer een ‘wonder’: dat gewoon vanuit de kop van het dier een heel nieuw gewei groeit!

Bezig met de opbouw van zijn nieuwe gewei - Foto: ©Louis Fraanje

Bezig met de opbouw van zijn nieuwe gewei – Foto: ©Louis Fraanje

In de buurt van een klein boompje stond hij te kijken en we zagen dat hij in die vijf weken tijd alweer een aardig geweitje had opgezet.  Twee gelijk opgaande stangetjes, met een harige basthuid, waren duidelijk zichtbaar.

Twee gelijk opgaande stangetjes, met een harige basthuid - Foto: ©Louis Fraanje

Twee gelijk opgaande stangetjes, met een harige basthuid – Foto: ©Louis Fraanje

We vroegen ons natuurlijk wel af wat de linkerstang zou gaan doen.    Bij het vorige gewei was die een beetje raar vergroeid.   Dat hoeft natuurlijk niet weer te gebeuren, maar zeker weten we dat niet.   We wachten het rustig af.
Twee weken later, op zaterdag 18 januari,  zagen we hem weer.   Het gewei was nu aan beide kanten iets uit elkaar aan het groeien, een ‘gaffelgewei’ zeggen de kenners.  Maar hij is volgens ons nog lang niet klaar, want hij zet nu voor de derde keer op, dus kan hij kan best een zesender worden.   Op andere plekken hebben we al bokken gezien, die al verder zijn dan de ‘zwarte’.

Het gewei was nu aan beide kanten iets uit elkaar aan het groeien - Foto: ©Louis Fraanje

Het gewei was nu aan beide kanten iets uit elkaar aan het groeien – Foto: ©Louis Fraanje

Toen hij later, bij een tak van een boom, voorzichtig zijn kop stond te schuren, hadden we een mooie kans om hem eens goed te bekijken. Dat schuren deed hij uiterst voorzichtig en hij schuurde niet met zijn gewei, want dat is erg gevoelig.   Blijkbaar had hij wat jeuk op z’n kop.

Blijkbaar had hij wat jeuk op z’n kop - Foto: ©Louis Fraanje

Blijkbaar had hij wat jeuk op z’n kop – Foto: ©Louis Fraanje

We zullen hem blijven volgen, want het is best spannend om de gewei-ontwikkeling van dichtbij mee te maken. We houden u op de hoogte, in ‘het spoor van de zwarte’!

Lees ook: In het spoor van de Zwarte reebok – Deel 3

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/02/03/in-het-spoor-van-de-zwarte/