Invasie in het weiland

In een weiland waren 12 knobbelzwanen (Cygnus olor) neergestreken,  negen volwassen dieren en drie jongen van vorig jaar.  Die zijn herkenbaar aan hun grauwe verenpak.   Er liep ook nog een zwarte zwaan (Cygnus atratus) tussen te paraderen.   Op zich natuurlijk niets bijzonders zullen de kenners zeggen,  soms zie je nog wel grotere aantallen bij elkaar en zwarte zwanen zoeken wel vaker het gezelschap van knobbelzwanen.
Op een gegeven ogenblik vloog er één vanuit de groep naar het weiland ernaast. Hij wilde blijkbaar even alleen zijn.

In een weiland (klik om te vergroten)

In een weiland
(klik om te vergroten)

Even lekker een plekje alleen voor jezelf,  heerlijk toch?   Het bleek van korte duur,  want nauwelijks tien minuten nadat hij zich had terug getrokken,  kreeg hij een invasie grauwe ganzen over zich heen.   Met honderden tegelijk streken ze neer in het gras.    Ook in het weiland bij de zwaan,  die was totaal overdondert door al dat geweld.

Met honderden tegelijk streken ze neer (klik om te vergroten)

Met honderden tegelijk streken ze neer
(klik om te vergroten)

Wat een kabaal op zo’n prachtige middag, waren het er een week geleden nog maar enkele, nu tel ik er al gauw een paar honderd bij elkaar.  Je zult begrijpen dat de zwaan dit echt niet leuk vond.  En… dat liet hij even later merken ook. Hij richtte zich zo hoog mogelijk op en klapte met zijn enorme vleugels als waarschuwing.   Dat maakte wel enige indruk op de ganzen, ze bleven op gepaste afstand.

hij richtte zich zo hoog mogelijk op (klik om te vergroten)

hij richtte zich zo hoog mogelijk op
(klik om te vergroten)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/01/21/invasie-in-het-weiland/