Pierenwippen tussen de schapen

Daar zat hij, de buizerd, rustig om zich heen loerend, op de heiningpaal aan de rand van een schapenwei.
Echt een heer en meester op zijn troon.    De schapen – Ardense voskoppen – trokken zich er weinig meer van aan, want die vogel heeft al een aantal weken de schapenwei als jachtgebied verkozen.   Telkens, als ik maar enigszins in de buurt van de wei kwam, vloog hij weg.   Nee, de ogen van een buizerd ontgaan niets, dat was wel duidelijk .
Dus maar proberen ‘ongezien’ een schuilhutje op te stellen tussen de struiken, dan zou het misschien wel lukken.

heer en meester op zijn troon - Foto: ©Louis Fraanje

De buizerd als heer en meester op zijn troon – Foto: ©Louis Fraanje

Ze jagen meestal vanaf een verhoogde uitkijkpost, zoals in dit geval een heiningpaal.  Als hij een prooi ontdekt heeft, gaat hij er met een glij / duikvlucht op af om die te pakken.    Het is schitterend om te zien als hij aanvliegt in de wei, zijn grote klauwen naar voren gericht.   Maar buizerds jagen ook te voet, bijvoorbeeld op wormen.  En dat deed hij hier. Lekkere dikke pieren/wormen waren blijkbaar genoeg aanwezig.    Als een weidevogel paradeerde hij tussen de molshopen en regelmatig verdween zo’n lang geval in de kromme snavel. (In mijn filmpje is duidelijk te zien hoe hij de wormen te grazen neemt.)

buizerds jagen ook te voet, bijvoorbeeld op wormen - Foto: ©Louis Fraanje

Buizerds jagen ook te voet, bijvoorbeeld op wormen – Foto: ©Louis Fraanje

De winter is de beste tijd om buizerds te zien omdat er veel emigranten uit het hoge noorden -Scandinavië en zo- hier komen overwinteren.   Bovendien zijn de bomen nu kaal.   Toch blijft het fotograferen van een buizerd een echte uitdaging: de minste geringste verstoring en… weg is hij.  Dan zit er niets anders op dan het de volgende dag maar weer opnieuw te proberen.
Het was grappig om de buizerd daar tussen de schapen te zien stappen. Ze waren weliswaar aan hem gewend maar toch werd hij regelmatig nieuwsgierig bekeken.

Ze waren weliswaar aan hem gewend maar toch werd hij regelmatig nieuwsgierig bekeken - Foto: ©Louis Fraanje

Toch werd hij regelmatig nieuwsgierig bekeken – Foto: ©Louis Fraanje

Het allermooiste was toen, op een middag, een andere buizerd plotseling aan kwam vliegen en op een heiningpaal niet ver bij mij vandaan ging zitten.   Ik was tot het uiterste gespannen, de camera klikte en klikte. Zou het gelukt zijn? Snel even kijken en… ja hoor de vogel stond er schitterend op.    Wat een geluksvogel voelde ik me, na de vele mislukkingen daarvoor.

op een heiningpaal ging zitten - Foto: ©Louis Fraanje

Tot de buizerd op een heiningpaal ging zitten – Foto: ©Louis Fraanje

Zo zie je maar weer: geduld wordt uiteindelijk beloond.


Bekijk ook eens mijn filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/01/19/pierenwippen-tussen-de-schapen/