Trossen los op de Veluwe

“ ‘t Kan verkeren”, zei Bredero, de beroemde dichter uit de Gouden Eeuw.   Het leek afgelopen zondag al een beetje winter te worden, maar dat was van korte duur.       Vanmorgen liep ik in het veld en zag op veel plaatsen dat de hazelaar (Corylus avellana) zijn trossen al had uitgerold.

n zag op veel plaatsen dat de hazelaar zijn trossen al had uitgerold - Foto: ©Louis Fraanje

Je zag op veel plaatsen dat de hazelaar zijn trossen al had uitgerold- Foto: ©Louis Fraanje

De hazelaarstruiken zijn al vroeg in bloei gekomen.   Ongetwijfeld zullen er al op meerdere plekken de allereerste hazelaars in bloei staan.  Het kan nog al eens verschillen tussen de ene plek en de andere. Maar hoe zal het verder met ze gaan?   De kou is nog lang niet geweken.

Bloeiende hazelaar - Foto: ©Louis Fraanje

Bloeiende hazelaar – Foto: ©Louis Fraanje

Boswachter Henk Ruseler van de Hoge Veluwe vertelde dat hooikoortspatiënten, die last hebben van het pollen van de hazelaar, al weer rekening moeten houden met hooikoortsklachten.   De pollenconcentraties blijven wel heel laag maar je moet niet te dicht in de buurt van de bloeiende hazelaar komen.


Pollenverwachting Veel hooikoortspatiënten maar ook artsen realiseren zich niet dat je midden in de winter ook hooikoorts-klachten kunt hebben.

Als je hooikoorts hebt, reageren de slijmvliezen van je neus, keel en ogen allergisch op de pollen van grassen, bomen of bloemen. Je lichaam maakt antistoffen aan tegen de pollen en zo ontstaan klachten. De klachten bestaan uit een loop- of een verstopte neus, jeuk en niezen soms in combinatie met waterige en/of jeukende ogen.

De pollenverwachting wordt dagelijks bijgewerkt

De actuele pollenweerkaart
legenda

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/01/15/trossen-los-op-de-veluwe/