Boom met pruikzwam gered van versnipperaar

Pruikzwam5

Vorige maand schreven wij een artikeltje over de pruikzwam. We hoopten toen dat wij deze zwam nog vele jaren terug te zien. De boom is helaas gekapt, maar… de zwam is gered. Roel van Ekeris (boswachter op Planken Wambuis) had ons stukje gelezen en stuurde het onderstaande bericht.

De beuk waar het mycelium (netwerk van schimmeldraden) van de pruikzwam in zat is inmiddels om veiligheidsredenen gekapt.   Hij stond langs de N224.   In overleg met de Provincie Gelderland is het gedeelte met het mycelium erin, overgeplaatst naar het Planken Wambuis waar hij op een beschutte plek langs de gele wandelroute ligt.  Op deze manier is de pruikzwam een gang naar de versnipperaar bespaard gebleven en is het mycelium voor de omgeving behouden gebleven.

We hopen dat er de komende jaren nog een aantal keren vruchtlichamen van de pruikzwam zullen verschijnen. Na verloop van tijd zullen schimmels zich via de lucht verspreiden en elders in de omgeving weer in een aangetaste beuk tot zwamvorming kunnen leiden.  De natuurbeleving met de pruikzwam is op deze manier in ieder geval voor mening natuurliefhebber bewaard gebleven.

VerplaatsingPruikzwam

De boom wordt verplaatst naar Planken Wambuis

Ook werd dit jaar de nog zeldzamere Kammetjesstekelzwam (Hericium coralloides) in het Planken Wambuis aangetroffen. Een paddenstoelensoort die geassocieerd wordt met de oerbossen zoals we die nog in onder andere Polen tegen komen.  Deze zwam, die ook behoort tot de familie van de stekelzwammen, lijkt wat koraalachtig en heeft stekels in de vorm van kammetjes.

Kammetjesstekelzwam

Kammetjesstekelzwam 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/12/07/boom-met-pruikzwam-gered-van-versnipperaar/