ANWB-handwijzer spoorloos!

klik om de hele foto te zien

klik om de hele foto te zien

.

Aan de rand van het landgoed Warnsborn, vlak bij  boerderij ‘De Kleine Kweek’, staat een prachtige oude ANWB-handwijzer uit de 1e helft van de 20ste eeuw.   De wijzer dient als straatnaambord voor de Harderwijkerweg en geeft de richting naar de Koningsweg en naar Oosterbeek aan.

Rechts achter de wegwijzer gaat het pad naar de schaapsdrift, een langgerekte strook heide waarover vroeger de schapen werden geleid.
Over die schaapsdrift voerde vroeger de weg van Arnhem naar Harderwijk, een route die haar oorsprong vindt rond 1500, toen brede zandpaden over de Veluwe de hanzesteden Harderwijk (hanzelid sinds 1280) en Arnhem (hanzestad sinds 1441) met elkaar verbonden. We staan dan hier ook op een restant van een authentieke hanzeweg.
De eerste vermelding van deze hanzeweg dateert uit 1473.
Deze oude handwijzer is in het Gazenbeekjaar (1994) nog door de
Jac.Gazenbeekstichting opgeknapt.

.

BestaandeWegwijzerDetail

Deze staat er nog

Vanaf de handwijzer vervolgt de Harderwijkerweg in de richting van de Koningsweg, zoals de wegwijzer aanduidt.
Zo’n twee kilometer verderop wordt de Harderwijkerweg doorsneden door de A12.  Ook daar stond eens zo’n prachtige handwijzer, maar die is bij de verbreding van de A12 naar 2×3 rijstroken (omstreeks 1989) spoorloos verdwenen.      Wie kan ons vertellen waar hij is gebleven?

Deze is verdwenen

Deze is verdwenen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/12/02/anwb-handwijzer-spoorloos/