Kleine vogel met een grote snavel

Appelvink - Volwassen vrouwtje in broedkleed - Foto: Louis Verhoeven

Appelvink – Volwassen vrouwtje in broedkleed – Foto: ©Louis Verhoeven

Natuurliefhebber en fotograaf Louis Verhoeven zat een tijdje geleden – als het ware – aan de keukentafel bij een appelvink.  Verscholen in zijn schuiltentje, de lens gericht op een oude verrotte heiningpaal, was hij ooggetuige hoe een ouder haar jong aan het voeren was.

Appelvink2

Aan het voeren – Foto: ©Louis Verhoeven

De bovenkant van de paal was uitgesleten en blijkbaar lag er veel eetbaars bovenin. Naast een aantal prachtige foto’s, maakte hij ook een kort filmpje van het voeren.

De kleine Appelvink heeft niet gauw genoeg - Foto: ©Louis Verhoeven

De kleine Appelvink heeft niet gauw genoeg – Foto: ©Louis Verhoeven

De appelvink is een bijzondere zangvogel. Dat komt vooral door zijn megasnavel, die geschikt is om grote zaden en pitten te kraken. Ze zijn niet zeldzaam, wel onopvallend en nogal schuw.  Ze verblijven meestal in de hoogste takken van de bomen. Het is nu een goede tijd van het jaar om ze te spotten, want appelvinken verzamelen zich nu op plaatsen met veel voedsel.   Ze komen ook in tuinen en parken voor, vooral als er Spaanse aak (veldesdoorn) en haagbeuk staat.

Appelvink jong - Foto: ©Louis Verhoeven

Appelvink jong – Foto: ©Louis Verhoeven

Een appelvink is een bijzondere verschijning, een persoonlijkheid. Uitgevoerd in diverse bruintinten en met opvallend wit in de vleugels en de staart dat je vooral ziet als de vogel vliegt.   De toppen van een deel van de slagpennen zijn merkwaardig gekruld en diepblauw van kleur.   Maar wat het meest opvalt bij het zien van een appelvink is zijn kolossale snavel.  Die is tijdens de broedperiode grijs/blauw en ‘s winters hoornkleurig. De snavel is van binnen voorzien van lamellen om zaden vast te klemmen.   Het is dus duidelijk een zaadeter maar de jongen worden gevoerd met insecten.    De kaakspieren en snavel van een volwassen exemplaar zijn zo sterk dat hij heel harde pitten kan kraken: die van kersen bijvoorbeeld en zelfs die van wilde pruimen!   Overigens duurt het kraken van een pruimenpit wel even.    Een appelvink moet vaak  lang hannesen voor de pit precies goed geklemd in zijn snavel zit en de vogel de benodigde druk kan uitoefenen.

____________________________________________________________________________________________________

Meer info: Louis Verhoeven 

____________________________________________________________________________________________________

Uw Natuurmoment…

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen natuurlijk daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/08/15/kleine-vogel-met-een-grote-snavel/