Groot en klein

Vorige week stond ik samen met fotograaf Florus van den Berg aan de rand van de heide. We stonden te kijken hoe een aantal herten de wildweide op kwamen lopen. Plotseling hoorde ik mijzelf zeggen: “Zie ik dat nou goed? Van rechts komt een reebok uit de dekking, die wil zeker ook een hapje mee eten!” Beiden hielden we de camera in de aanslag. Wie weet zou het lukken om de bok samen met een hert op de plaat te krijgen. De zenuwen gierden door mijn lichaam, toen de bok dichter en dichter op de herten toe liep. De bok was bijna bij het voorste hert. “Zal ik eens fluiten, de wind staat goed, dan kijken ze misschien allebei onze richting uit en hebben we en schitterende plaat?”, zei ik tegen Florus.

Links het grote edelhert en rechts de veel kleinere reebok - Foto: ©Louis Fraanje

Links het grote edelhert en rechts de veel kleinere reebok – Foto: ©Louis Fraanje

David en Goliath

Zo gezegd, zo gedaan en wat we niet voor mogelijk hadden gehouden gebeurde. Als aan de grond genageld bleven ze staan en tuurden naar die rare schimmen aan de rand van de heide. Wat was dat nou? Waar kwam dat geluid ineens vandaan? Onze camera’s klikten bijna gelijktijdig om dit ene, unieke, moment vast te leggen.
Daar stonden ze dan samen, de koning van het Veluwse woud oog in oog met de prins. David en Goliath.
De verschillen tussen de twee dieren zijn heel duidelijk zichtbaar zijn. Het reebokje van zo’n 20 tot 22 kilo lijkt nu nog kleiner, vergeleken bij het grote edelhert dat wel meer dan 200 kilo kan wegen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/08/05/groot-en-klein/