Reeënbronst in volle gang

Op dit moment zijn de reebokken (mannetjes) in de bossen van de Veluwe volop aan het jagen.
En dan bedoel ik dat ze achter de reegeiten (vrouwtjes) aanzitten.  Het is bronsttijd voor de reeën.

Klik om te vergroten

klik om te vergroten

Deze periode, die al in juli is begonnen, begint voor de reebok met het afbakenen van zijn territorium, o.a. door met zijn gewei tegen jonge boompjes te schuren.   Ook krabt hij met zijn voorpoten over de grond.   Hiermee geeft hij zijn geur af waarmee hij aangeeft wat zijn gebied is.
Mocht er een andere reebok in zijn gebied komt kletteren de geweien vol geweld op elkaar.   De bokken blaffen als ze kwaad zijn.   De hormonen gieren door het lijf en er wordt onderling veel gevochten om de dames.

klik om te vergroten

klik om te vergroten

.

.

Reeënbronst is de paartijd van de reeën. De bokken gaan op zoek naar geiten om mee te paren.  In de bronsttijd is het makkelijker om reeën te zien dan de rest van het jaar.  Voorafgaand aan de paring lopen de bok en de geit soms vele rondjes achter elkaar, een grappig ritueel om te zien.

klik om te vergroten

klik om te vergroten

.

.

.

.

.

Dan weer gaat het in volle ren dwars door het bos en open veld. Ze rennen dan soms vlak langs je heen, want zo’n bok heeft alleen maar oog voor de geit. We hebben mooie bokken gezien met schitterende zesender geweien, klaar voor de strijd.

klik om te vergroten

klik om te vergroten

 

 

 

 

klik om te vergroten

klik om te vergroten

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Achter een oude eikenwal zagen we een reegeit met haar kalf, de vlekken of stippen op de rug van het kalf waren zo goed als verdwenen.

Tijdens het paringsritueel was het kalf in de dekking gebleven. Ze begreep er helemaal niets van, maar vond het wel spannend. Want zo af en toe ging ze eens kijken wat daar nou allemaal gaande was.
.

.

Ongeveer half augustus is het hele gebeuren voorbij en zoeken de bokken het dichte bos weer op, ze zijn dan niet vaak meer te zien.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/07/31/reebronst-in-volle-gang/