Boswoning gekraakt

Ik weet nog goed dat we in mei 2010 bij een spechtenhol zaten te kijken hoe de ouders af en aan vlogen om de jongen te voeren.    Het hol was uitgehakt in een oude, aftakelende, beuk.    Rondom de stam hadden zich tonderzwammen gevestigd.    Daardoor leek de boom wel op een flatgebouw, met allemaal kleine balkonnetjes.
In deze fase bood de boom voor menige specht een goede woonruimte.

Bonte specht voert jong

klik om te vergroten

Natuurlijk ontdekten ook andere vogels deze unieke plek in het bos. Zo nam vorig jaar een boomklever het oude spechtenhol in bezit. Dat boomklevers dit wel vaker doen  zagen we een eind verderop. Daar had een boomklever het gat in een boom kleiner gemaakt met modder.   Dat doen ze wel vaker.    Bij het hol waar wij het in dit verhaal over hebben, had de boomklever dit niet gedaan.    Blijkbaar was er in de wijde omgeving geen modder beschikbaar.

Boomklevertje

klik om te vergroten

Dit voorjaar ontdekten we dat een andere kraker zijn intrek had genomen in het oude hol.  Een bonte vliegenvanger.
We hadden hem wel eens in een nestkast zien broeden, maar het is bekend dat deze vogel ook graag een oud spechtenhol als woning uitkiest.  Dat was nu dus het geval en we waren blij verrast.  Het oude spechtenhol had nu voor de tweede keer nieuwe bewoners.

Bonte vliegenvanger

Klik om de hele foto te zien

En de spechten? Die wilden het prille geluk van de vliegenvanger niet verstoren en hadden het hoger op gezocht in dezelfde boom.   Net onder het topje van de boom hadden ze een nieuw hol uitgehakt.
Zo raak je nooit uitgekeken in het bos en geeft de natuur zo af en toe zijn geheimen prijs.

klik om te vergroten

klik om te vergroten

Van de eerste bewoner, de grote bonte specht, heb ik twee jaar geleden een kort filmpje gemaakt. Ik was toen net begonnen met filmen, dus kwalitatief is het geen hoogstandje. Maar het laat, als je goed kijkt, wel heel mooi het voeren van de jongen zien.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/06/05/boswoning-gekraakt/