Ontheemd zwijntje krijgt pleegouders

Het zal je maar gebeuren: je bent een boswandeling aan het maken en plotseling zie je een klein bruin beestje dat naar je toe komt hollen. Dan blijft het opeens stokstijf op het bospad stilstaan en zie je wat het is: een klein zwijntje.
Direct kijk je om je heen waar de rest van de zwijnenfamilie is, maar in de wijde omtrek geen zwijn te bekennen.

Het bovenstaande overkwam een echtpaar uit Lunteren, dat liever onbekend wil blijven.
Blijkbaar was het beestje al een tijdje alleen want zijn conditie liet te wensen over. Besloten werd om het mee naar huis te nemen.  Het diertje liet zich gemakkelijk vangen en werd op de arm meegedragen naar huis.
Daar nestelde het zwijntje zich heerlijk In een mand met een lekkere deken en binnen de kortste keren snurkte het er op los. Er werd een drinkflesje in elkaar geknutseld, vol melk gedaan en zo kon het zwijntje zogen.
Zwijntje in mand
Het duurde even voordat hij doorhad hoe het allemaal werkte, maar toen het “kwartje eenmaal gevallen was” slurpte hij in een mum van tijd de fles leeg.   Daarna werd de familie Fraanje gebeld, tenslotte stond er net een artikel van hen over wilde zwijnen in de plaatselijke krant.

In overleg met de Fraanjes is er inmiddels een pleeggezin gevonden. Het beestje is nu bij mensen die dit vaker bij de hand hebben gehad.  Er is goede hoop dat het kleine zwijntje het wel zal redden.
Zwijn op schoot
Waarschuwing
Wij denken dat er verstoring is geweest en familie zwijn op de vlucht is geslagen.  Wij hebben heel sterk het vermoeden dat  dit kleine biggetje daarbij de verkeerde kant op is gerend. Het is door blijven rennen, weg van de plek des onheils, maar daardoor wel zijn familie kwijtgeraakt.
Mocht u ook een dergelijke ontmoeting hebben, laat het dier in het bos!  Want negen van de tien keer is moeder in de buurt en zal u zeker aanvallen. Meestal komt moeder zeug, als de rust in het bos is weer gekeerd, terug om haar kleine op te zoeken. Daarom kunnen wij er niet genoeg op wijzen van “eenzame”, jonge dieren af te blijven !
Om wat voor dier het  ook gaat en hoe zielig het in uw ogen lijkt.

Want… kleine beestjes worden groot en daarmee de problemen ook. Later weer terugzetten in de natuur is geen optie. Doordat het gewend is aan de mens  zal het volwassen zwijn deze ook in de vrije natuur weer opzoeken en dan beginnen de problemen pas echt.

Fransien met zwijn

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/03/20/ontheemd-zwijntje-krijgt-pleegouders/