Bezoek bij de schaapherder

SONY DSCErgens op de Veluwe zit een schaapherder aan de rand van de heide en bekijkt in alle rust hoe zijn schapen aan het grazen zijn. Plotseling wervelt een dikke stofwolk door de lucht en een sjieke sportwagen komt dichterbij gereden. Als de stofwolk is opgetrokken, gaat de deur van de sportwagen open en een bruin verbrande jongeman in een keurig strak gesneden pak stapt uit. Hij loopt regelrecht naar de schaapherder en zegt: “Goedendag”.

Het voorstel
De schaapherder knikt wat met zijn hoofd. Waarop de jongeman zonder meer verder gaat: “Ik doe u een voorstel, ik zal u exact vertellen hoeveel schapen u bezit, en als mij dat lukt dan wil ik als loon één van uw schapen uitzoeken?”
De schaapherder bekijkt de jongeman moeizaam van onder tot boven aan en mompelt: “Ja, ja je doet maar…”.

laptop
Zo gezegd, zo gedaan. De jongeman haalt een laptop tevoorschijn, koppelt deze aan een kleine parabool antenne, die hij op het dak van de auto bevestigt. Daarna verbindt hij deze constructie met zijn mobieltje, een ontvanger, een printer en een digitale camera.

Tenslotte start hij een aantal computer programma’s, satelliet beelden van de omgeving verschijnen op de computer, hij verdeelt deze in kwadraat en driehoeken en laat er verschillende berekeningprogramma’s over heen gaan en controleert alles zeker vier maal.
Gelijktijdig neemt hij met een lasergestuurde verrekijker de omgeving op en berekent daaruit op zijn laptop een driedimensionale matrix.

consultantEen dier uitzoeken
Na zo’n twee uur en de uitwerking van eindeloze data, vergelijkingen en tabellen, stapt hij trots op de schaapherder af en zegt: “U heeft exact 423 schapen!”.
“Klopt”, antwoord de schaapherder droog. “Dan mag je een dier uitzoeken uit de kudde”.
De jongeman loopt handenwrijvend naar de kudde en pakt één van de dieren.
Als hij terugkomt staat de schaapherder hem op te wachten en zegt: “Als ik raad welk beroep u heeft, krijg ik dan mijn dier terug?”
“Goed, dat is afgesproken”, antwoord de jongeman.
“U bent consultant”, zegt de schaapherder droog.
Verbaast staart de jongeman de schaapherder aan. “Oh, dat klopt. Maar hoe heeft u dat zo snel geraden?”
Waarop de schaapherder rustig reageert met de woorden: “Ach, dat was echt niet zo moeilijk: Ten eerste komt u hier met veel bombarie aangestoven en doet mij een voorstel, hoewel niemand u geroepen heeft. Ten tweede wilt u betaalt worden omdat u denkt dat u mij helpt door mij iets mede te delen, wat ik allang weet.
En ten derde heeft u totaal geen idee wat ik hier eigenlijk doe. Zo… en geef nu dan maar alstublieft mijn hond weer terug!”


Noot van de redactie:
Frans Louwers kwam dit verhaal tegen op internet en vanwege de combinatie van humor en moraal wilde hij het ons niet onthouden. In 2009 werd het in de Veluwenaar geplaatst.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/02/09/schapen-tellen/