De hoogste boom van Nederland

foto: Leo GoudswaardApeldoorn is, met haar oppervlakte van 340 km2, een van de grootste gemeentes van Nederland. Grote delen van Apeldoorn zijn bosgebied, maar binnen de bebouwde kom staan ook meer dan 50.000 straat- en parkbomen. Daarnaast groeien er veel mooie bomen in particuliere tuinen. Onder deze bomen bevinden zich heel wat bijzondere exemplaren.

Op de lijst van bijzondere bomen in Apeldoorn staan zo’n 5.000 exemplaren vermeld. Koninklijk Paleis Het Loo, met haar grote park- en bosgebied, neemt daar op een speciale positie in.
Op het terrein van Het Loo staan de oudste (324 jaar) laaneiken van ons land, een even oude zomereik, vier mammoet-Coniferen, een zeer fraaie Moerascypres met flinke luchtwortels, een fraaie, hoge tulpenboom, de hoogste Thuja’s- en de dikste Douglas van Nederland. In verband met een restauratie van de paleistuin (jaren tachtig van de vorige eeuw) wilde men een aantal van deze monumentale bomen kappen. Prinses Juliana heeft dat toen weten te verhinderen.

Huis Het Loo (Foto RVD)

Huis Het Loo – Foto: ©RVD

Niet al deze bomen staan in voor het publiek toegankelijk gebied. Een deel staat in de tuin van Huis Het Loo. Dat is de privé woning van Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Het aan hun tuin grenzende paleispark is, tegen betaling, wel toegankelijk en daar vind je, direct achter de Koninklijke Stallen, één van de oudste aanplanten van Douglassparren van Nederland. Deze bomen zijn aangeplant door Koning Willem II die ze tussen 1860 en 1870 uit de VS liet invoeren.
Douglassen doen het goed op Het Loo: de beschutte ligging achter het Veluwemassief, meer dan 900 mm. neerslag per jaar en de lemige zandbodem zijn gunstige omstandigheden voor deze soort. Daar komt nog bij dat dit groepje op een voormalige, bemestte, akker staat.

Luchtfoto van Het Loo. De pijl wijst naar de hoogste bomen van Nederland

Luchtfoto van Het Loo. De pijl wijst naar de hoogste bomen van Nederland Foto: ©Jan van Uffelen

Hoogste boom

Die omstandigheden én het feit dat de Douglas (Pseudotsuga menziesii) op de Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) na de hoogste boomsoort ter wereld is hebben er voor gezorgd dat hier de hoogste boom van Nederland te vinden is.

douglas2

De hoogste bomen van Nederland – Foto: ©Leo Goudzwaard

Ruim 50 meter hoog

Schattingen van de hoogte van de Douglassen bij Het Loo kwamen eind jaren tachtig tot 52 meter. Op 10 november 2011 hebben Leo Goudzwaard en Mart Vlam (Wageningen University & Research centre) de hoogte betrouwbaar gemeten met een laser ranger. Het hoogste gemeten exemplaar blijkt 50,3 meter, naast verschillende exemplaren van 45 tot 49 m. Daarmee zijn de Douglassparren op Het Loo met grote zekerheid de hoogste bomen in ons land.
De hoogste boom in Nederland is dus 50,3 meter hoog. Dat is hoog, maar niet vergeleken met de hoogste boom ter wereld. Dat is een Kustmammoetboom van ruim 115 meter hoog. Die reus staat in het Redwood National Park in Californië.

Douglas3

De enorme Douglassparren op Het Loo

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/02/01/de-hoogste-boom-van-nederland/