Pannegies

pannegiesIes en Gies, twee landlopers, kwamen op een dag langs een boerderij op de Ginkelse Heide. De boerin benutte na het broodbakken de achtergebleven warmte in het bakhuis om een heerlijke stoofschotel klaar te maken. De geur trok de aandacht van beide zwervers. Ze wisten dat bedelen bij deze boerderij geen zin had, dus bedachten ze een list.
Ies maakte de stier in de stal los en riep hard: “de stier is los, de stier is los”. Natuurlijk ging iedereen op de boerderij, de boerin incluis, achter de stier aan.
Daardoor had Gies de gelegenheid om de vleespot uit het bakhuis te stelen. Onder een grote vliegden aten de beide heren zich de buik rond en vielen daarna met de lege pan tussen zich in voldaan in slaap. En zo werden ze gevonden door de boerin die ze met die lege pan om de oren sloeg. Het duo nam de benen en kwam nooit meer op de heide terug. Vleesstoofpotten heten sinds die tijd op de Veluwe ‘Pannegies’.
Dit  verhaal over de herkomst van het woord pannegies is al heel oud. Maar het is helaas niet de ware reden waarom vleesstoofpotten “pannegies” genoemd worden. In het Veluws betekent pannegie gewoon pannetje.

Omdat er vroeger veel schapen op de Veluwe werden gehouden, is het niet zo vreemd dat er in pannegies lamsvlees wordt gebruikt.

Recept voor 4 personen

smaakmakersBenodigdheden:

  • Lamslappen met vetrandjes – 400 gram
  • Roomboter – 15 gram
  • Uien – 2
  • Bloem – 2 eetlepels
  • Lamsbouillon – 3 deciliter
  • Bladpeterselie – 1½ bosje
  • Room – 1 eetlepel
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Zout
  1. Snij het vlees in dobbelsteentjes.
  2. Maak de uien schoon en snipper ze fijn.
  3. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin op hoog vuur het vlees snel aan alle kanten bruin.
  4. Haal het vlees uit de pan.
  5. Fruit de uiensnippers in de achtergebleven boter tot ze glazig zijn.
  6. Draai het vuur lager.
  7. Doe het vlees weer terug in de pan.
  8. Strooi de bloem over het vlees / uienmengsel in de pan.
  9. Roer alles goed door elkaar.
  10. Giet scheutje voor scheutje, al roerend, de bouillon erbij.
  11. Voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe.
  12. Was de peterselie en hak fijn.
  13. Doe de peterselie bij het vleesmengsel.
  14. Breng het opnieuw aan de kook.
  15. Laat alles op laag vuur met het deksel op de pan 1½ uur zachtjes stoven.
  16. Roer vlak voor het opdienen de eetlepel room er door.

Serveer met gekookte aardappelen en bijvoorbeeld stoofpeertjes.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/01/19/pannegies/