Twee reigers

reigersA

Een foto van twee reigers die samen aan het fourageren zijn in een weiland op de Veluwe is op zich niet zo bijzonder. Maar deze keer hebben een grote blauwe reiger en een prachtige grote zilverreiger zich samen laten fotograferen. Door zijn helder-witte verenpak is de grote zilverreiger een opvallende verschijning in het weiland. Ze komen tot nu toe alleen nog maar om voedsel te zoeken op de Veluwe. De grootste slaapplaats van grote zilverreigers bevindt zich aan de oostkant van de IJssel, in de Duurscher Waarden, gemeente Olst/Wijhe. Van daaruit verspreiden ze zich over de regio. Broedgevallen van grote zilverreigers zijn daar nog niet maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd.

reigers2

De zilverreiger op deze foto is duidelijk een overwinteraar.
Zomers is hun dolkvormige snavel zwart, in de winter geel.
klik om te vergroten

Hoewel het watervogels zijn slapen zilverreigers, net als de blauwe reiger, in bomen.
De grote zilverreiger is van oorsprong een vogel uit het mediterrane gebied. Hij breidt zijn verspreidingsgebied steeds verder noordwaarts uit, ook naar Nederland, waar nieuw natuurbeheer maakt dat er steeds meer geschikte leefgebieden komen. De vogel voelt zich thuis in moerassen, plassen, rietland, oevers, ruigte en uitgestrekte, natte weilanden. Hij vindt daar zijn eten: allerlei vissen, amfibieën en kleine zoogdieren, zoals woelmuizen en mollen. De grote zilverreiger richt zich daarbij op dezelfde prooidieren als zijn familielid de blauwe reiger, maar toch is hij niet een echte concurrent.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/12/23/twee-reigers/