Vingerhoedskruid, sprookjesachtig maar giftig!

Weelderig en kleurrijk bloeit nu het vingerhoedskruid (Digitalis purpurea). Je ziet het momenteel (juni) overal in de bossen en op omgespitte, braakliggende terreinen maar ook in tuinen. Vingerhoedskruid houdt van halfschaduw en een beetje vochtige, humusrijke grond. Deze plant heeft met zijn feeërieke uiterlijk mensen vroeger al geïnspireerd tot het verzinnen van lieflijke bijnamen.

Reebok en vingerhoedskruid - Foto: ©Louis Fraanje

De reebok tussen het vingerhoedskruid, een kleurrijk geheel – Foto: ©Louis Fraanje

Het is goed om te weten, dat vingerhoedskruid giftig is. Sommige mensen beschouwen deze plant als onkruid, want hij zaait flink uit. Maar hij is wel decoratief in de tuin en wordt gebruikt in de geneeskunde. Uit de bladeren wordt digoxine gewonnen. Dat wordt gebruikt bij behandeling van bepaalde hartritmestoornissen (atriumfibrilleren).
De Lunterse natuurliefhebber Louis Fraanje maakte deze prachtige opname van een reebok, die zich verschool achter het Vingerhoedskruid.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/06/14/vingerhoedskruid-sprookjesachtig-maar-giftig/