Eerste moeflonlammetjes geboren

Een tweeling bij de moeflons

Vorig jaar had ik begin maart een moeflonmoeder (ooi) met een lammetje op de gevoelige plaat vast kunnen leggen. Dit jaar lukte het pas eind maart! Maar deze keer lukte het om een ooi met een tweeling te fotograferen.

Moeflon ooi met twee lammetjes - Foto: ©Louis Fraanje

Moeflon ooi met twee lammetjes – Foto: ©Louis Fraanje

De ooi liep met haar pasgeboren lammeren in de heide te grazen. Echt een heel bijzonder moment! Even verderop liep de vader, een prachtige moeflonram.

Moeflonram in de heide - Foto: ©Louis Fraanje

Moeflonram in de heide – Foto: ©Louis Fraanje

Moeflons zijn ooit in de vijftiger jaren vanuit Corsica en Sardinië naar Nederland gebracht, dus het zijn eigenlijk exoten. Toch zijn ze heel goed ingeburgerd, al waren er in het begin wel wat problemen met de hoeven. Die bleven wat ver doorgroeien omdat ze, in het land van herkomst, de rotsen gewend waren. Door de harde ondergrond daar sleten de hoeven veel meer dan hier op de zachte zandgronden.  Inmiddels is het hoeven-probleem vanzelf opgelost en voelen ze zich hier helemaal thuis.

Op Corsica en ook Sardinië loopt de moeflonstand terug, terwijl het hier uitstekend met ze gaat. Ga maar eens kijken in het Wekeromse Zand, het Park de Hoge Veluwe of op de Noorderheide bij Elspeet. Al blijft het moeilijk om ze te vinden in het veld, ze zijn erg schuw.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/03/30/eerste-moeflonlammetjes-geboren/