Met Gazenbeek op het spoor van de hessenkerels

Ondanks protesten, waarbij ook Jac. Gazenbeek een grote rol heeft gespeeld, is de Hessenweg in 1971 geasfalteerd. Daarmee verdween het prachtige reliëf, met de donkerviolette schaduw bij laagstaande zon, van een eeuwenoude zandweg. Jac. Gazenbeek heeft dat in woord, beeld en geschrift betreurd.
Hij zag in het asfalteren van deze fraaie oer-Veluwse zandweg meer dan het verdwijnen van een karrenspoor alleen.

 

De Hessenweg bij de afdaling vanaf de Goudsberg naar Meulunteren

In de jaren zestig was dit nog zand met prachtige sporenbundels - Foto: Jac. Gazenbeek

In de jaren zestig was dit nog zand met prachtige sporenbundels – Foto: © Jac. Gazenbeek

De situatie zoals het nu is - Foto: Louis Fraanje

De situatie zoals het nu is – Foto:© Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

 

“Het is veel meer dan enkel een idyllische of romantische achtergrond die verdwijnt, waar een landschap wordt verminkt. Er gaat iets teloor van het leven!”

Het bestuur van de Jac. Gazenbeek Stichting is op zoek gegaan naar de herkomst van de Hessenwegen- en wagens die eeuwenlang hun sporen trokken over de Veluwe en ons Lunteren passeerden. Door eigen onderzoek en hulp van derden, o.a. Kees Bloem uit Apeldoorn, kwamen we terecht in Frammersbach, een plaatsje net over de grens van Hessen in Zuid-Duitsland. Bij elkaar een rit van zo’n 450 kilometer rijden. Terwijl ze daar vroeger zo’n 50 dagen over deden met de Hessenwagen, bracht de auto hen er in 5 uur.

Het stichtingsbestuur voor de Hessenwagen in Frammersbach. v.l.n.r. Jan Adriaanse bestuurslid), Louis Fraanje (voorzitter), Gunter Krimm(hessenvoerman), Paul van Hooidonk (secretaris) en Corné Fraanje (penningmeester) – Foto: ©Doris Pfaff, (Frammersbach)

Onverwachte ontvangst

In Frammersbach is ook een Voermansmuseum over de Hessenkerels (Fuhrmann und Schneidermuseum), waar een bezoek gebracht werd. Ook de omgeving werd verkend. Dat hun bezoek niet onopgemerkt bleef, bleek wel door een onverwachte ontvangst op het Rathaus door de burgemeester van Frammersbach. Ook de plaatselijke krant besteedde aandacht aan het bezoek uit Holland. “Er zijn hele fijne contacten gelegd en we zijn weer een heleboel te weten gekomen”, aldus voorzitter Louis Fraanje. “Daar gaan we ook zeker wat mee doen, het is tenslotte een geweldig stuk geschiedenis en dat zo vlakbij ons”. Waar zo’n oude Hessenweg al toe kan leiden.

Hoofdrouten handelsvervoer met hessenwagens
en -karren van en naar Nederland

“We zullen proberen zoveel mogelijk van de geschiedenis van deze Hessenvoermannen boven water te krijgen en er dan uitgebreid op terugkomen”, aldus de enthousiaste voorzitter. “Positieve reclame voor de Veluwe en dat kunnen we best gebruiken, zou ik zeggen”.

Klik om te vergroten

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2005/08/06/met-gazenbeek-op-het-spoor-van-de-hessenkerels/