Daar bij die molen…

Zeldzame vogel ontdekt in Kootwijk 

Het artikel over de eventuele komst van enorme windmolens in de gemeente Barneveld op de Veluwe, heeft ondertussen wel wat losgemaakt bij de mensen. Naast het bewuste artikel op ons weblog, had onze voorzitter ook een ingezonden brief:  “Windmolens in het bos is doorgedraaide waanzin” naar de redactie van de Barneveldse Krant gestuurd, die afgelopen dinsdag 22 december geplaatst is. Wij hebben heel veel steunbetuigingen ontvangen van verontruste burgers, boeren en buitenlui, waarvoor onze dank!

Maar… tussen al die verontruste reacties, zat ook een hilarische groet aan ons. Die kwam gisterenmorgen van een verontruste vogel, die langs de weg in het Kootwijkse Veld zat te zingen. Hij had een koptelefoon opgezet, om tijdens het zingen niet overstemd te worden door het lawaai van de draaiende wieken der windmolens. Het zeldzame exemplaar werd door Barnevelder Jan van Uffelen bij toeval ontdekt en in beeld gebracht. Terwijl hij de foto maakte, kwam er ook nog een edelhert langs, die de verstoring van die grote windmolens blijkbaar ook niet kon verdragen!

foto met vogel en tekst en hert - kopie

De zingende vogel en het verstoorde edelhert langs de bosweg in Kootwijk – Compilatiefoto: ©Jan van Uffelen

 Daar bij die molen door Willy Derby” 

Willem Frederik Christiaan Dieben (Den Haag, 5 april 1886 — Den Haag, 9 april 1944) was een Nederlandse zanger die in de periode tussen de beide wereldoorlogen onder de naam Willy Derby een van de populairste artiesten van Nederland was.
Tot zijn bekendste liedjes behoren: Het plekje bij den molen (Daar bij dien molen), Twee oogen zoo blauw, Pinda Pinda Lekka Lekka en smartlappen als: Hallo Bandoeng, Het fiere schooiershart, Droomland en Witte rozen.

860_001Levensloop

Derby, afkomstig uit een Haags arbeidersgezin, werkte als zingende kelner in Antwerpen en New York en op de veerboot Hoek van Holland – Harwich voordat hij in 1915, gestimuleerd door zijn echtgenote Adelaïde de Kuijper, een serieuze carrière in het variété begon.

Aanvankelijk trad hij samen met zijn broer Lou Bandy op onder de naam The Bandy Brothers (Bandy is een veramerikaanste omkering van de lettergrepen Die-ben.) Al snel bleken de karakters van de broers echter te sterk te botsen om zinvol te kunnen samenwerken; in tegenstelling tot Lou stond Willy bekend als een aimabel mens.

Voor de wind

willy derby

Willy Derby (1886-1944) – Archief-foto

Willy veranderde zijn artiestennaam in het al even Amerikaans klinkende Derby en vierde in de jaren twintig en dertig successen als zanger van licht sentimentele teksten, meestal van de hand van Ferry van Delden of Jacques van Tol.

Behalve artiest was hij ook eigenaar van een aantal Haagse platenzaken. Het ging Derby financieel dan ook voor de wind, wat goed uitkwam omdat hij vanaf het midden van de jaren dertig zowel zijn echtgenote als minnares Teddy Schaank onderhield.

Anti Duits

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond Derby, dankzij Jacques van Tols verkapte verzetslied Op de Grebbeberg, van meet af aan bekend als een anti-Duits artiest.

Gebruikmakend van zijn grote populariteit zocht hij bij optredens de grenzen op van wat de bezetter als toelaatbaar beschouwde.

Dat hij die grenzen ook wel eens overschreed blijkt uit het feit dat hij zowel in 1941 als in 1943 gedetineerd was in de Scheveningse strafgevangenis op beschuldiging van anti-Duitse provocatie.

Tijdens de oorlog verslechterde Derby’s gezondheid. Luttele tijd nadat Teddy Schaank de liefdesrelatie met hem verbrak, stierf Derby op 58-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Bron: Wikipedia

___________________________________________________________________________________________

Bijgaand vonden wij nog een schitterende video van AlexTyros4 op You Tube: “Daar bij die molen”…

 

Met dank aan: Jan van Uffelen  en AlexTyros4 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/12/24/daar-bij-die-molen/