Terug naar Jac.Gazenbeek en de stichting

Presentaties en lezingen

******************************************************************************

BELANGRIJK!     –       BELANGRIJK!     –      BELANGRIJK!    

Wegens omstandigheden, doen wij voorlopig geen activiteiten,

zoals lezingen en/of wandelingen!

******************************************************************************

 

Natuurliefhebber en fotograaf Louis Fraanje - Foto: ©Fransien Fraanje

Natuurliefhebber en fotograaf Louis Fraanje – Foto: ©Fransien Fraanje

Veluwe-liefhebber

Louis Fraanje (1949) geboren en getogen op de Veluwe, dus een Veluwenaar in hart en nieren, fotografeert al bijna sinds mensenheugenis zijn eigen leefomgeving en de natuur.

De Veluwse natuur

Doordat hij op de Veluwe woont en werkt, is zijn voorkeur voor bossen en de daar levende zoogdieren logisch.

In de loop der jaren is zijn interesse uitgebreid tot alle aspecten van de natuurfotografie: landschappen, vogels, reptielen, zoogdieren, amfibieën, insecten en planten.

De Veluwenaar

Maar ook de mensen die er wonen en hun geschiedenis, landheren, boeren, jagers, stropers en schaapherders, hun leven op de Veluwe als bewoner, geboren en getogen op deze Veluwe, kortom de Veluwenaren, worden op de gevoelige plaat vastgelegd. Zijn stijl kenmerkt zich vooral door sfeer, goede beeldopbouw en mooi licht..

Louis Fraanje verzorgt regelmatig presentaties over de mens en de natuur op de Veluwe. De beelden worden met een beamer scherp en gedetailleerd geprojecteerd op een groot scherm. Daarbij vertelt hij, op zijn eigen humorvolle wijze, over het betreffende onderwerp.  Door hier te klikken kunt u een verslag van zo’n avond lezen,

Een lezing over de natuur en/of het landleven op de Veluwe is boeiend en informatief.

Tijdsduur per presentatie, ongeveer anderhalf uur, met eventueel een pauze!

Als u meer informatie wilt over een lezing of u wilt boeken, dan graag via onderstaand mailadres:

Email: info@de-veluwenaar.nl

 

Zaterdag, zondag en feestdagen
zijn wij niet bereikbaar
en… doen wij ook geen activiteiten!

 

Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar  van maandag t/m vrijdag op:  0617410470 

_______________________________________________________________________________________________

Hieronder vindt u alle informatie van de verschillende series, de nieuwste staat helemaal bovenaan:

 

Nieuwste serie!

1 . Zomaar wat zwerven in de natuur

Louis Fraanje is naast een begenadigd verteller ook een zeer getalenteerde natuurfotograaf. Samen met zijn vrouw Fransien zwerft hij over de heide en door de bossen van de Veluwe en nemen zij u mee op zoek naar de grote en kleine wonderen in de natuur. Beiden hebben ze oog voor details en daardoor hebben de door hun gemaakte natuurfoto’s een heel eigen karakter.

Natuurliefhebbers Louis en Fransien Fraanje - Foto: ©Bram van den Heuvel

Natuurliefhebbers Louis en Fransien Fraanje – Foto: ©Bram van den Heuvel

Veluwe en Texel

Ontmoetingen met o.a. wilde zwijnen, edelherten, reeën, vossen komen als het ware tot leven. Ook wordt er aandacht besteed aan de vogelwereld op de Veluwe.
Daarnaast maken zij ook een extra uitstapje naar het prachtige Waddeneiland Texel, waar ze ook van alles beleven. Kortom een natuurpresentatie met vele uiteenlopende onderwerpen.

_________________________________________________________________________________________________________

2. Veluws wild in de seizoenen

Deze serie is ontstaan naar aanleiding van de op het weblog ‘De Veluwenaar’ van de Jac. Gazenbeekstichting gepubliceerde foto’s. De afwisselende beelden van flora en fauna maken deze natuurserie  boeiend om naar te kijken. Kleine en grote wonderen van de natuur passeren de revue. Louis en Fransien laten u als het ware over hun schouder meekijken, als zij in een schuilhutje, hoogzit of wildkansel zitten.

Twee vossen op een houtstapel - Foto: ©Louis Fraanje

Twee vossen op een houtstapel – Foto: ©Louis Fraanje

Vechtende edelherten in de bronsttijd op de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Vechtende edelherten in de bronsttijd op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Het grote wild

Ontmoetingen met  het grote wild zoals o.a. wilde zwijnen, edelherten, reeën, vossen, hazen en konijnen komen als het ware tot leven. Bijvoorbeeld een reekalfje dat net geboren is, of de bronsttijd van de edelherten met hun spectaculaire gevechten. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de vogelwereld op de Veluwe. Kortom een schitterende natuurpresentatie met uiteenlopende onderwerpen.

______________________________________________________________________________________________________________________

3: Naar buiten in het Binnenveld

In zijn presentatie over het Binnenveld verteld natuurfotograaf Louis Fraanje u – in woord en beeld  – het een en ander over het Binnenveld. Dit mooie natuurgebied, ligt tussen Ede, Bennekom, Wageningen, Veenendaal en Rhenen. Boerderijen met weilanden en maisakkers worden afgewisseld met, rijen knotbomen, populieren, elzensingels en hakhoutbosjes. Ook vinden wij er vogels van velerlei pluimage die zich hier ook echt thuis voelen.

Witte buizerd land op een heiningpaal - Foto: ©Louis Fraanje

Witte buizerd landt op een heiningpaal – Foto: ©Louis Fraanje

Afwisselend landschap

Dwars door het Binnenveld loopt de Grift, die heet nu het Valleikanaal, maar Fraanje blijft het gewoon de Grift noemen, dat is veel mooier en zo hoort het ook. Dit water vormt de grens tussen het Utrechtse en Gelderse deel van het Binnenveld. Het gebied is al eeuwen het werkterrein van de boeren en nog steeds bewerken zij hun grond, melken er de koeien en houden er vleesvee om een boterham te verdienen. Hierdoor is een afwisselend landschap ontstaan dat aantrekkelijk is voor bijvoorbeeld vogels en in het bijzonder weidevogels. Maar ook zoogdieren zoals bijvoorbeeld hazen en reeën voelen zich er thuis.

reekalfjes-tweeling-copyright-foto-louis-fraanje-lf_0706

Reekalfjes tweeling in de wei – Foto: ©Louis Fraanje

Kleine wildernis

Meestal gaat hij gewoon ergens lekker op een hoogzit of in een schuilhut zitten en wacht dan geduldig wat er komen gaat. Vanaf zijn plekje heeft hij een weids uitzicht over het gebied, waar hier daar verspreid een aantal kleine bosjes liggen. In die bosjes verscholen vindt het reewild haar dekking. In de serie komen ook prachtige beelden voor van de Veensteeg, een groene kathedraal met oude populieren. Helaas is deze mooie steeg ten dode opgeschreven, maar in de serie laat Fraanje hem – als het ware – herleven.

louis-fraanje-bij-veensteeg-copyright-foto-fransien-fraanje-121-dcn9101

Louis Fraanje bij zijn geliefde ‘Groene Kathedraal’ de Veensteeg, die helaas is verdwenen – Foto: ©Fransien Fraanje

Nieuwe Presentatie: “Naar buiten in het Binnenveld”

Een mooie en leerzame presentatie, met schitterende opnamen die Fraanje met veel liefde heeft vastgelegd op de gevoelige plaat. Daarnaast beleeft hij er natuurlijk ook ontzettend veel plezier aan om er anderen – op humoristische wijze – ervan te kunnen laten meegenieten.

______________________________________________________________________________________________________________________

4. Zwerftocht over de Veluwe,  in het voetspoor van Jac. Gazenbeek


I
n de voetsporen van zijn grote voorganger Jac. Gazenbeek(1894-1975), heeft Louis Fraanje een schitterende presentatie samengesteld over de Veluwe. Met deze prachtige lezing oogst hij enorm veel succes door zijn veelzijdige opzet. Unieke opnamen van de flora en fauna, het boerenlandleven, oude ambachten, verhalen, folklore en historie.

Boerderij de 'Kijk over' bij Staverden op de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Boerderij de ‘Kijk over’ bij Staverden op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Een leerzame tocht langs oude heidorpjes en allerlei mooie plekjes van de Veluwe, beelden van een oud land met een boeiend verleden.Op een prettige manier neemt Veluwekenner Louis Fraanje tevens voorzitter van de Jac. Gazenbeek Stichting u mee – in woord en beeld – door deze oeroude streek. Al zwervend door de uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifzanden, ontmoet u edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen, dassen en vogels van velerlei pluimage. Het plattelandsleven van vroeger gaat weer leven, u maakt kennis met boeren, schaapherders, imkers, jachtopzieners, jagers en stropers.

Van stroper tot jachtopzichter Cor Koppies (1913-1993) - Foto: ©Louis Fraanje

Van stroper tot jachtopzichter Cor Koppies (1913-1993) – Foto: ©Louis Fraanje

U proeft de aparte sfeer vol romantiek en mystiek van de oude Veluwse volksverhalen. Het is voor een ieder die van de Veluwe houdt een heerlijke belevenis om hem te horen vertellen over zijn zwerftochten. Een mooie dialezing voor jong en oud, doorspekt met humor en anekdotes, waar u zéér zeker van zult genieten en tegelijkertijd, de Veluwe nog beter leert kennen! En kennen… is van gaan houden!

______________________________________________________________________________________________________________________

5. Landleven op de Veluwe


Is een vervolg op de serie “Zwerftocht over de Veluwe” is deze presentatie “Landleven op de Veluwe” Fraanje wandelt met u over de Veluwe en door de Gelderse Vallei. De rust en stilte van het platteland, de mooie en sfeervolle beelden geven deze lezing een extra dimensie.

Boer is zijn zicht aan het haren - Foto: ©Louis Fraanje

Boer is zijn zicht aan het haren – Foto: ©Louis Fraanje

Een unieke serie, die het resultaat is van een leven lang verkeren te midden van de natuur en de mensen van zijn geboortestreek, van talloze tochten van noord naar zuid en van oost naar west. Vooral het oude karakteristieke boerenlandleven is met gevoel en liefde vastgelegd. Het dorp van toen… dat is voorbij, maar komt hier weer tot leven.

Drie kleuters op een hek - Foto: ©Louis Fraanje

Drie kleuters op een hek – Foto: ©Louis Fraanje

De schoolkinderen op de dorpsschool in klederdracht. Een bezoek aan de veemarkt en de boer die nog met paarden ploegt. Ook het dorsen met de dorsmachine oude stijl geeft een mooi beeld van vervlogen dagen. De laatste kruidenier op het dorp komt voor het voetlicht. En een bezoek bij de bekende boer Evert Bouw uit Barneveld.

Evert Bouw in zijn huisje onder aan de snelweg - Foto: ©Louis Fraanje

Evert Bouw in zijn huisje onder aan de snelweg – Foto: ©Louis Fraanje

Oude tijden herleven bij het zien van deze mooie presentatie!

______________________________________________________________________________________________________________________

6.  “De Lüneburger Heide”, dat wonderschone land

Dit gebied vinden we in de driehoek Bremen, Hamburg en Hannover en is met zijn enorme heidevelden en duizenden Jeneverbessen een van de mooiste streken van Niedersachsen. Mede doordat het gebied veel overeenkomsten heeft met onze Veluwe, en Louis Fraanje er jaren achtereen heeft rondgezworven, is een schitterende presentatie ontstaan. Niet alleen de natuur, maar ook de cultuur van dit ‘wonderschone land’ krijgt in deze serie ruimschoots de aandacht.

Schaapskooi bij Timmerloh - Foto: ©Louis Fraanje

Schaapskooi bij Timmerloh – Foto: ©Louis Fraanje

Verspreid over het gebied liggen mooie kleine heidedorpjes en de kleine dorpskerkjes zijn, zowel buiten als binnen een lust voor het oog. Maar ook de stad Lüneburg, die de heide haar naam gaf en Celle met zijn vele prachtige vakwerkgevels worden bezocht.
Al dwalend over de uitgestrekte heide ontmoeten we de schaapherder met zijn Heidschnucken. De schaapskuddes bestaan soms wel uit duizend stuks. Ook de imkers met hun prachtige bijenstallen ontbreken niet.

Klederdrachtgroep De Beekscheepers in Scheessel - Foto: ©Louis Fraanje

Klederdrachtgroep De Beekscheepers in Scheessel – Foto: ©Louis Fraanje

De wereldberoemde folkloredansgroep “De Beekschepers” uit Scheessel in hun kleurrijke dracht komen uitgebreid in beeld. Kortom natuur, cultuur en folklore optima forma.

______________________________________________________________________________________________________________________

Copyright alle foto’s: ©Louis en Fransien Fraanje/Jac. Gazenbeekstichting

___________________________________________________________________________________________

Wij zijn telefonisch bereikbaar

van maandag t/m vrijdag op:  0617410470 

Zaterdag, zon- en feestdagen zijn wij niet bereikbaar

en doen wij ook geen activiteiten!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/jac-gazenbeekstichting/presentaties-en-lezingen/