
Natuurliefhebber en fotograaf Louis Fraanje – Foto: ©Fransien Fraanje
Veluwe-liefhebber
Louis Fraanje (1949) geboren en getogen op de Veluwe, dus een Veluwenaar in hart en nieren, fotografeert al bijna sinds mensenheugenis zijn eigen leefomgeving en de natuur.
De Veluwse natuur
Doordat hij op de Veluwe woont en werkt, is zijn voorkeur voor bossen en de daar levende zoogdieren logisch.
In de loop der jaren is zijn interesse uitgebreid tot alle aspecten van de natuurfotografie: landschappen, vogels, reptielen, zoogdieren, amfibieën, insecten en planten.
De Veluwenaar
Maar ook de mensen die er wonen en hun geschiedenis, landheren, boeren, jagers, stropers en schaapherders, hun leven op de Veluwe als bewoner, geboren en getogen op deze Veluwe, kortom de Veluwenaren, worden op de gevoelige plaat vastgelegd. Zijn stijl kenmerkt zich vooral door sfeer, goede beeldopbouw en mooi licht..
Louis Fraanje verzorgt regelmatig presentaties over de mens en de natuur op de Veluwe. De beelden worden met een beamer scherp en gedetailleerd geprojecteerd op een groot scherm. Daarbij vertelt hij, op zijn eigen humorvolle wijze, over het betreffende onderwerp. Door hier te klikken kunt u een verslag van zo’n avond lezen,
Wilt u iets organiseren voor uw familie, vrienden, leden of gasten?
Een lezing over de natuur en/of het landleven op de Veluwe is boeiend en informatief.
Tijdsduur per presentatie, ongeveer anderhalf uur, met eventueel een pauze!
Als u meer informatie wilt over een lezing of u wilt boeken, dan graag via onderstaand mailadres:
Email: info@de-veluwenaar.nl
Zaterdag, zondag en feestdagen
zijn wij niet bereikbaar
en…
doen wij ook geen activiteiten!
Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag op: 0617410470
_______________________________________________________________________________________________
Hieronder vindt u alle informatie van de verschillende series, de nieuwste staat helemaal bovenaan:
Nieuwste serie!
1 .”Zwervend langs het wildspoor”

Burlende edelherten op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje
Natuurpresentatie “Zwervend langs het wildspoor” door Louis Fraanje
Regelmatig vragen mensen aan Louis Fraanje, of ze niet eens een keertje met hem mee mogen om het wild te kunnen zien. Ze denken vaak, dat hij precies weet waar het wild zich bevindt en hebben hoge verwachtingen. Maar… van al die keren dat Fraanje op pad gaat, zijn er ook heel veel keren dat hij geen wild tegenkomt.

Wilde zwijnen – Zeug met biggen op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje
Meekijken
Toch wil hij graag zijn ervaringen, die hij zwervend langs het wildspoor op doet, met anderen delen, vandaar dat Fraanje deze nieuwe natuurpresentatie is gestart. Zodat u tijdens deze zwerftochten – als het ware – over zijn schouder kunt kijken en het avontuur meebeleven. Een presentatie boordevol met schitterende natuuropnamen, waarbij vooral het wild op de Veluwe een belangrijke plaats inneemt!

Natuurliefhebber- en fotograaf Louis Fraanje – Foto: ©Fransien Fraanje
Een echte aanrader!
_________________________________________________________________________________________________________
2. Veluws wild in de seizoenen
Louis Fraanje is naast een begenadigd verteller ook een zeer getalenteerde natuurfotograaf. Met zijn vrouw Fransien zwerft hij over de heide en door de bossen van de Veluwe en nemen zij u mee op zoek naar de grote en kleine wonderen in de natuur. Beiden hebben ze oog voor details en daardoor hebben de door hun gemaakte natuurfoto’s een heel eigen karakter.

Twee vossen op een houtstapel – Foto: ©Louis Fraanje
Afwisselende natuurbeelden
Deze serie is ontstaan naar aanleiding van de op het weblog van de Jac. Gazenbeekstichting gepubliceerde foto’s. De afwisselende beelden van flora en fauna maken deze natuurserie boeiend om naar te kijken. Kleine en grote wonderen van de natuur passeren de revue. Louis en Fransien laten u als het ware over hun schouder meekijken, als zij in een schuilhutje, hoogzit of wildkansel zitten.

Vechtende edelherten in de bronsttijd op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje
Het grote wild
Ontmoetingen met het grote wild zoals o.a. wilde zwijnen, edelherten, reeën, vossen, hazen en konijnen komen als het ware tot leven. Bijvoorbeeld een reekalfje dat net geboren is, of de bronsttijd van de edelherten met hun spectaculaire gevechten. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de vogelwereld op de Veluwe. Kortom een schitterende natuurpresentatie met uiteenlopende onderwerpen.
______________________________________________________________________________________________________________________
3: Naar buiten in het Binnenveld
In zijn presentatie over het Binnenveld verteld natuurfotograaf Louis Fraanje u – in woord en beeld – het een en ander over het Binnenveld. Dit mooie natuurgebied, ligt tussen Ede, Bennekom, Wageningen, Veenendaal en Rhenen. Boerderijen met weilanden en maisakkers worden afgewisseld met, rijen knotbomen, populieren, elzensingels en hakhoutbosjes. Ook vinden wij er vogels van velerlei pluimage die zich hier ook echt thuis voelen.

Witte buizerd landt op een heiningpaal – Foto: ©Louis Fraanje
Afwisselend landschap
Dwars door het Binnenveld loopt de Grift, die heet nu het Valleikanaal, maar Fraanje blijft het gewoon de Grift noemen, dat is veel mooier en zo hoort het ook. Dit water vormt de grens tussen het Utrechtse en Gelderse deel van het Binnenveld. Het gebied is al eeuwen het werkterrein van de boeren en nog steeds bewerken zij hun grond, melken er de koeien en houden er vleesvee om een boterham te verdienen. Hierdoor is een afwisselend landschap ontstaan dat aantrekkelijk is voor bijvoorbeeld vogels en in het bijzonder weidevogels. Maar ook zoogdieren zoals bijvoorbeeld hazen en reeën voelen zich er thuis.

Reekalfjes tweeling in de wei – Foto: ©Louis Fraanje
Kleine wildernis
Meestal gaat hij gewoon ergens lekker op een hoogzit of in een schuilhut zitten en wacht dan geduldig wat er komen gaat. Vanaf zijn plekje heeft hij een weids uitzicht over het gebied, waar hier daar verspreid een aantal kleine bosjes liggen. In die bosjes verscholen vindt het reewild haar dekking. In de serie komen ook prachtige beelden voor van de Veensteeg, een groene kathedraal met oude populieren. Helaas is deze mooie steeg ten dode opgeschreven, maar in de serie laat Fraanje hem – als het ware – herleven.

Louis Fraanje bij zijn geliefde ‘Groene Kathedraal’ de Veensteeg, die helaas is verdwenen – Foto: ©Fransien Fraanje
Nieuwe Presentatie: “Naar buiten in het Binnenveld”
Een mooie en leerzame presentatie, met schitterende opnamen die Fraanje met veel liefde heeft vastgelegd op de gevoelige plaat. Daarnaast beleeft hij er natuurlijk ook ontzettend veel plezier aan om er anderen – op humoristische wijze – ervan te kunnen laten meegenieten.
______________________________________________________________________________________________________________________
4. Zwerftocht over de Veluwe, in het voetspoor van Jac. Gazenbeek
In de voetsporen van zijn grote voorganger Jac. Gazenbeek(1894-1975), heeft Louis Fraanje een schitterende presentatie samengesteld over de Veluwe. Met deze prachtige lezing oogst hij enorm veel succes door zijn veelzijdige opzet. Unieke opnamen van de flora en fauna, het boerenlandleven, oude ambachten, verhalen, folklore en historie.

Boerderij de ‘Kijk over’ bij Staverden op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje
Een leerzame tocht langs oude heidorpjes en allerlei mooie plekjes van de Veluwe, beelden van een oud land met een boeiend verleden.Op een prettige manier neemt Veluwekenner Louis Fraanje tevens voorzitter van de Jac. Gazenbeek Stichting u mee – in woord en beeld – door deze oeroude streek. Al zwervend door de uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifzanden, ontmoet u edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen, dassen en vogels van velerlei pluimage. Het plattelandsleven van vroeger gaat weer leven, u maakt kennis met boeren, schaapherders, imkers, jachtopzieners, jagers en stropers.

Van stroper tot jachtopzichter Cor Koppies (1913-1993) – Foto: ©Louis Fraanje
U proeft de aparte sfeer vol romantiek en mystiek van de oude Veluwse volksverhalen. Het is voor een ieder die van de Veluwe houdt een heerlijke belevenis om hem te horen vertellen over zijn zwerftochten. Een mooie dialezing voor jong en oud, doorspekt met humor en anekdotes, waar u zéér zeker van zult genieten en tegelijkertijd, de Veluwe nog beter leert kennen! En kennen… is van gaan houden!
______________________________________________________________________________________________________________________
5. Landleven op de Veluwe
Is een vervolg op de serie “Zwerftocht over de Veluwe” is deze presentatie “Landleven op de Veluwe” Fraanje wandelt met u over de Veluwe en door de Gelderse Vallei. De rust en stilte van het platteland, de mooie en sfeervolle beelden geven deze lezing een extra dimensie.

Boer is zijn zicht aan het haren – Foto: ©Louis Fraanje
Een unieke serie, die het resultaat is van een leven lang verkeren te midden van de natuur en de mensen van zijn geboortestreek, van talloze tochten van noord naar zuid en van oost naar west. Vooral het oude karakteristieke boerenlandleven is met gevoel en liefde vastgelegd. Het dorp van toen… dat is voorbij, maar komt hier weer tot leven.

Drie kleuters op een hek – Foto: ©Louis Fraanje
De schoolkinderen op de dorpsschool in klederdracht. Een bezoek aan de veemarkt en de boer die nog met paarden ploegt. Ook het dorsen met de dorsmachine oude stijl geeft een mooi beeld van vervlogen dagen. De laatste kruidenier op het dorp komt voor het voetlicht. En een bezoek bij de bekende boer Evert Bouw uit Barneveld.

Evert Bouw in zijn huisje onder aan de snelweg – Foto: ©Louis Fraanje
Oude tijden herleven bij het zien van deze mooie presentatie!
______________________________________________________________________________________________________________________
6. “De Lüneburger Heide”, dat wonderschone land
Dit gebied vinden we in de driehoek Bremen, Hamburg en Hannover en is met zijn enorme heidevelden en duizenden Jeneverbessen een van de mooiste streken van Niedersachsen. Mede doordat het gebied veel overeenkomsten heeft met onze Veluwe, en Louis Fraanje er jaren achtereen heeft rondgezworven, is een schitterende presentatie ontstaan. Niet alleen de natuur, maar ook de cultuur van dit ‘wonderschone land’ krijgt in deze serie ruimschoots de aandacht.

Schaapskooi bij Timmerloh – Foto: ©Louis Fraanje
Verspreid over het gebied liggen mooie kleine heidedorpjes en de kleine dorpskerkjes zijn, zowel buiten als binnen een lust voor het oog. Maar ook de stad Lüneburg, die de heide haar naam gaf en Celle met zijn vele prachtige vakwerkgevels worden bezocht.
Al dwalend over de uitgestrekte heide ontmoeten we de schaapherder met zijn Heidschnucken. De schaapskuddes bestaan soms wel uit duizend stuks. Ook de imkers met hun prachtige bijenstallen ontbreken niet.

Klederdrachtgroep De Beekscheepers in Scheessel – Foto: ©Louis Fraanje
De wereldberoemde folkloredansgroep “De Beekschepers” uit Scheessel in hun kleurrijke dracht komen uitgebreid in beeld. Kortom natuur, cultuur en folklore optima forma.
______________________________________________________________________________________________________________________
(In voorbereiding, dus nog niet beschikbaar!)
7. Op ‘t Veluws Hessenspoor, transportaderen uit het verleden
Dit is is een nieuwe serie die Louis Fraanje heeft samengesteld over de oude hessenwegen op de Veluwe. De hessenwegen behoren tot de oudste wegen in Oost-Nederland. Op de Veluwe en in de Gelderse Vallei zijn nog talrijke sporen van deze oude hessenwegen te vinden. Bekend is dat de grote Hessenwagens uit Duitsland hun weg baanden over de woeste gronden van de Veluwe.
De Jac. Gazenbeekstichting heeft zich in de laatste jaren helemaal gestort op het fenomeen hessenwegen, en men is druk in de weer om de geschiedenis van deze voerlui te achterhalen. Door o.a. Jac. Gazenbeek’s publicatie ‘Langs heidezoom en hessenspoor’ is Fraanje geïnteresseerd geraakt. Hij en de mensen van de stichting gingen op zoek naar sporen in de omgeving, maar ook ver daarbuiten want de hessenwegen van toen moeten een fenomeen zijn geweest vergelijkbaar met de snelwegen van nu.

De oude Hessenweg over de heide bij Ede – Foto: ©Louis Fraanje
Hessenwegen vonden hun oorsprong in het Duitse Hessen. Over deze wegen werden allerlei goederen naar de lage landen getransporteerd. Na de route naar Antwerpen werden ook vertakkingen naar Nederland gemaakt, onder meer over de woeste Veluwe. Het waren zware en vol beladen wagens die werden getrokken door zes of zeven paarden.

Schilderij Hessenwagen met zevenspan paarden in de omgeving Neurenberg, Schilderij van Johann Adam Klein (1792-1875) Copyright: Jac. Gazenbeekstichting/kunstverzameling Stadsmuseum Neurenberg.
Langs barre wegen, met soms een tussenstop bij een herberg en voor de hessenwagen een doorrijschuur, moet het een imposant gezicht zijn geweest. En dat in een tijd dat struikroverij gemeengoed was.
De Lunterse stichting heeft zelfs een eigen hessenwagen (miniatuur en origineel) maar ook een vaste opstelling van een voerman met attributen in het Museum Oud Lunteren. Met de publicatie van een boek waarin tal van wetenswaardigheden staan, en middels deze presentatie is goed te zien hoe het is geweest en hoe het is ontstaan.
Deze lezing is nog in de voorbereidingsfase!
_______________________________________________________________________________________________
Copyright alle foto’s: ©Louis en Fransien Fraanje/Jac. Gazenbeekstichting
Wij zijn telefonisch bereikbaar
van maandag t/m vrijdag op: 0617410470