Veluwe Collectief van start

Dit bericht is afkomstig van de website van de gemeente Rheden
RhedenDe Veluwe krijgt een speciaal collectief van bedrijven, maatschappelijke organisaties en locale overheden voor versterking van de regio, het ‘VeluweCollectief’.
Zeventig genodigden met passie voor hun leefomgeving wisselden op 29 november 2012 in restaurant De Echoput in Hoog Soeren ideeën uit, zij dragen bij door een donatie of andere wijze aan het Veluwefonds. Met deze aftrap is de basis gelegd.

De Veluwe heeft mensen en organisaties nodig die zeggen: we gaan het zelf op de Veluwe doen.

 Harriët Tiemens en Jan van Muyden

Harriët Tiemens en
Jan van Muyden

De Veluwe moet weer van de mensen worden die er wonen en de bedrijven die er gevestigd zijn. Dat vinden de initiatiefnemers Jan van Muyden, wethouder van gemeente Voorst en Harriët Tiemens, wethouder van gemeente Rheden.
Het VeluweCollectief wordt een samenwerking van ondernemers, bewoners, maatschappelijke organisaties en lokale overheden die zich willen inzetten voor een duurzame ontwikkeling van hun gebied. Uit eigenbelang: een duurzame Veluwe is de basis voor een goed leef-, woon-, werk- en vestigingsklimaat. Om de Veluwe een impuls te geven zet het VeluweCollectief een Veluwefonds op om projecten te steunen die de werkgelegenheid, het welbevinden, het landschap en de natuur versterken.

Het plan voor een Veluwefonds is er al enkele jaren. De noodzaak kwam in een stroomversnelling door de opheffing in 2011 van de Veluwecommissie door de provincie. De Veluwe verloor daarmee zijn regionale samenwerkingsverband, terwijl er veel uitdagingen en bedreigingen liggen.

Jan Terlouw, geboren Veluwenaar, noemt het VeluweCollectief een ‘fantastisch initiatief’. Tijdens de aftrap op 29 november zei hij: ‘Er moet iets gebeuren om de Veluwe als totaal te behouden. De Veluwe heeft heel hard een tegenkracht nodig. En dat kan. Er zijn ontiegelijk veel organisaties op de Veluwe en die hebben allen één ding gemeen: liefde voor de Veluwe. En wat is er mooier dan die liefde samen op te bouwen. Als u dat doet bent u iets belangrijks en moois aan het doen.’

In het bestuur van het VeluweCollectief hebben onder meer de directeuren van koffiebranderij Peeze en Vadesto Outdoor Adventure zitting. Veluwse bedrijven variërend van industrie tot recreatie, food en wellnes en maatschappelijke organisaties slaan naast gemeenten als Voorst, Rheden, Epe en Brummen de handen ineen voor het gebied waar ze zijn gevestigd en/of waar ze hun geld verdienen.

Het originele bericht kunt u lezen door hier te klikken.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/01/13/1770/