Vervolg boswandeling…
Landgoed Hoekelum is een oude buitenplaats met een sfeervol 18e-eeuws kasteel. Het wordt omringd door een prachtige vijverpartij en bijzondere gebouwen zoals een apart speelhuisje voor kinderen en een prieel.
Het park rondom het kasteel is aangelegd in landschapsstijl. Kenmerkend zijn weiden met verspreide boomgroepen, slingerende paden en lanen in oud beuken- en eikenbos.
Het park vormt een belangrijke ecologische verbinding tussen de Veluwe en de Gelderse Vallei. De kans is dan ook vrij groot dat u hier een ree of wild zwijn ziet, of misschien zelfs een das.
Laarder Allee
Hier staat de groep op de Laarder Allee, een laan met fraaie beuken: Deze laan is de oude oostgrens van het parkachtige gedeelte van het landgoed. Vroeger was dit tevens de doorgaande weg van Wageningen naar Ede. Eigenlijk onvoorstelbaar dat je zo midden in het bos op zo’n oude verbindingsweg staat waar vroeger het verkeer overheen kwam, dat van Ede naar Bennekom ging en andersom.
Otto baron van Wassenaer van Catwijk
Dit monument werd in 1859 opgericht na het overlijden van Otto baron van Wassenaer van Catwijk als herinnering aan zijn inspanningen voor de ontginning en bebossing van het oostelijk gedeelte van het landgoed.Voor (oost-)zijde obelisk: een smeedijzeren medaillon met allegorische afbeelding met slang, spade, houweel, bloem en twee omvallende bomen.
Eronder de volgende inscriptie: ‘In den jaren 1838 zijn de bosschen de Wassenaers en Balverens-kamp in ontginning gebracht door Otto Baron van Wassenaer, heer van beide Catwijcken en ‘t Zant enz. enz. en is deze steen tot zijn dierbaar en hooggeacht aandenken door zijne vijf en dankbaren zonen opgericht anno 1859’.
Achter(west-)zijde obelisk: een smeedijzeren medaillon met de stichtingsdatum: 1859. Eronder de volgende inscriptie: ‘De ontginning dezer bosschen is onder het goede opzigt verrigt van Gerrit van Hoogstraten die van af 1820 op Hoekelum als werkbaas zijne trouwe diensten bewijst’.
Het medaillon aan de voorzijde is gesigneerd door: Nicola & CO. Vooral deze Gerrit van Hoogstraten werd door Louis nog eens extra benoemd, omdat hij de man geweest is die echt zijn stempel heeft gezet op de bebossing van dit Veluwse deel en vindt dat men nu momenteel op de Veluwe echt verkeerd bezig is om zoveel bos te kappen. Bos dat met zoveel liefde is aangeplant.
Lees ook: Boswandeling op Landgoed Hoeckelum – Deel 3 – Slot