Sneeuwpop en een ijscoman in Hoenderloo

IJskoud de lekkerste… en zie de verschillen

In mijn archief vond ik deze twee prachtige opnames van de bekendste ijscoman van de Veluwe, namelijk IJs van Co in Hoenderloo. Inmiddels ook alweer 13 jaar geleden, waar blijft de tijd…?
De eerste opname is gemaakt op zondag 17 januari 2010, een winterse dag met sneeuw en toen wij IJs van Co passeerden, stonden er geen klanten voor de deur, maar een enorme sneeuwpop. Dat is wel even iets anders, maar wel heel komisch vonden wij.

 IJs van Co in de winter, geen klanten voor een ijsje, maar een enorme sneeuwpop voor de deur – Foto: ©Louis Fraanje

IJs van Co in de winter, geen klanten voor een ijsje, maar een enorme sneeuwpop voor de deur – Foto: ©Louis Fraanje

File in Hoenderloo

De tweede foto maakte ik in het voorjaar op maandag 24 mei 2010, een totaal andere situatie, maar wel heel herkenbaar voor de vele vakantiegangers en bezoekers van de Veluwe. Het was een warme, half bewolkte dag met een gemiddelde temperatuur van 16.9 ℃elsius.
Toen wij er ’s middags zo tegen 2 uur langs kwamen, stond er een lange rij liefhebbers te wachten voor een lekker ijsje van Co, dat wil dus wel iets zeggen!

Een totaal andere situatie op een warme dag in mei, met een lange rij liefhebbers voor een lekker ijsje – Foto: ©Louis Fraanje

Een totaal andere situatie op een warme dag in mei, met een lange rij liefhebbers voor een lekker ijsje – Foto: ©Louis Fraanje

Geschiedenis

Tot ver buiten Hoenderloo is IJs van Co een begrip. Wie goed kijkt, kan ook zien dat de ijsverkoop hier niet van de ene op de andere dag uit de lucht is komen vallen. De letters HMI op de gevel zijn namelijk een afkorting van ‘Hoenderloosche Melk Inrichting’. Dit bedrijf werd in 1935 in het leven geroepen door jonkheer Repelaer van het Deelerwoud. In het Hoenderloose deel van het Deelerwoud werden veel koeien gehouden. Er is dus sprake van een jarenlange traditie van melkverwerking.

Het café de toepasselijke naam 'Jagersrust' - Foto: ©Oud Hoenderloo

Het café de toepasselijke naam ‘Jagersrust’ – Foto: ©Oud Hoenderloo

Jagersrust

In dat licht wekt het ook geen verbazing meer dat Co behalve het befaamde ijs – met of zonder slagroom – bijvoorbeeld ook roomboter verkoopt. Voordat de Melkinrichting hier werd gevestigd, huisde in dit pand een café. Dit werd gebouwd in 1926 door Gaart Hols, na een lange carriére als jachtopziener van het Deelerwoud en de Hoge Veluwe. Hij gaf het café de toepasselijke naam ‘Jagersrust’.
(Bron: Het geheugen van Apoeldoorn/CODA)

Extra aanvulling:

Bij foto: Oud Hoenderloo – Kwam deze prachtige plaat tegen op de facebook pagina van Oud Hoenderloo: Café-Billard JAGERSLUST Krimweg 33 Bouwjaar 1926.
Op de foto staan vlnr Aart van de Ham, Geurt Bloem, Geurtje Hols, Gerrit Hols, Berendina Essenstam-Hols en Mina Hols.
Later de H.M.I. Hoenderlose Melk Inrichting en nu al jaren het overbekende IJS VAN CO van de Fam. Dros…

Meer over Oud Hoenderloo op: https://www.facebook.com/oudhoenderloo?

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/01/18/sneeuwpop-en-een-ijscoman-in-hoenderloo/