Het verschil tussen struikelblokken en opstapstenen

Om over na te denken…

Een tijdje geleden waren Fransien en ik aan het zwerven over Landgoed Het Paradijs bij Barneveld, een plek waar wij erg graag komen, mede ook omdat ik er van jongsaf aan rondgezworven heb. Ook heb ik er de natuur leren kennen in al haar facetten, waarbij de vogels en zoogdieren mij het meest aanspraken.
Daarnaast kon ik, zomaar ergens op een achteraf gelegen plekje, soms urenlang voor mij uit zitten te kijken of te dromen, ik genoot dan met volle teugen van alles om mij heen en waande mij in een echte wildernis!

Nu waren wij er samen en zo zwierven we stroomafwaarts langs de oude Barneveldse Beek, die zich – met allerlei bochten – tussen de bomen en struiken  door kronkelt, met hier en daar een kleine onderbreking met zwerfstenen. Een soort dam van zwerfsten of keien, waar het water tussendoor stroomt en vissen de gelegenheid biedt om tegen de stroom op te zwemmen, een vistrap dus.

Louis stapt over de zwerfstenen naar de overkant - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis stapt over de zwerfstenen naar de overkant – Foto: ©Fransien Fraanje

Uitdaging

Bij zo’n plek heb ik altijd de neiging, om – hoe dan ook – naar de overkant te hobbelen, een uitdaging die ik mijzelf opleg. En hoewel Fransien mij ervan probeert te weerhouden, de verleiding is vaak te groot.
Tijdens deze waaghalzerij, kwam mij het volgende  citaat in gedachten:

“Het enige verschil tussen struikelblokken en opstapstenen, is de manier waarop je er gebruik van maakt!”

vrij vertaald uit het Engels

“The only difference between stumbling blocks and steppingstones, is the way in which we use them!”

In navolging hiervan maakten wij het onderstaande filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/04/15/het-verschil-tussen-struikelblokken-en-opstapstenen/