Oog in oog met de moeflons!

Moeflons in beeld op Landgoed Noorderheide…

Onlangs hadden wij eindelijk weer eens een aantal moeflons in de kijker. Vanuit de dekking tussen de struiken hadden we een mooi uitzicht over de open heide, en daar ontdekten wij een kleine kudde moeflons, die daar heerlijk rustig aan het herkauwen waren.

Een opvallende verschijning, is nog altijd een prachtige oude moeflonram, getooid met schitterende gekrulde horens. Je kon aan de littekens op zijn kop wel zien, dat hij in al die jaren aardig wat bronstgevechten had meegemaakt.

Deze oude moeflonram met zijn schitterende gekrulde horens, is een opvallende verschijning - Foto: ©Louis Fraanje

Deze oude moeflonram met zijn schitterende gekrulde horens, is een opvallende verschijning – Foto: ©Louis Fraanje

De kudde moeflons heerlijk rustig aan het herkauwen in de heide - Foto: ©Louis Fraanje

De kudde moeflons heerlijk rustig aan het herkauwen in de heide – Foto: ©Louis Fraanje

Als we met de telelens wat meer inzoomen, blijken de moeflonrammen in de meerderheid te zijn - Foto: ©Louis Fraanje

Als we met de telelens wat meer inzoomen, blijken de moeflonrammen in de meerderheid te zijn – Foto: ©Louis Fraanje

Ondertussen is de oude moeflonram opgestaan en komt hij eens even poolshoogte nemen. Naast hem staat de jonge generatie en kijkt heel brutaal in de lens - Foto: ©Louis Fraanje

Ondertussen is de oude moeflonram opgestaan en komt hij eens even poolshoogte nemen. Naast hem staat de jonge generatie en kijkt heel brutaal in de lens – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

De Jac. Gazenbeekstichting heeft in het jaar 2021 extra aandacht gevraagd voor de moeflon, mede ook omdat wij in dat jaar ons 30 jarig bestaan vierden. Daarnaast zijn we als stichting nog een stapje verder gegaan en hebben wij in dit jubileumjaar de moeflon uitgeroepen tot “Mooiste zoogdier van de Veluwe”.

En… we gaan net zolang door totdat het voortbestaan van de moeflon als soort, behouden blijft voor de toekomst, want als er nu geen stappen ondernomen worden, zal dit prachtige en zeker ook nuttige zoogdier verdwijnen van onze Veluwe,

De moeflon voelt zich al 100 jaar lang thuis in het Veluwse landschap - Foto: ©Louis Fraanje

De moeflon voelt zich al 100 jaar lang thuis in het Veluwse landschap – Foto: ©Louis Fraanje

Vereniging De Moeflon

Samen met anderen, zoals Vereniging De Moeflon zullen wij ons inspannen voor het lot van de deze prachtige en nuttige dieren.
Door lid te worden van deze vereniging, kunt ook u bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland door het handhaven en uitbreiden van de moeflonpopulatie. Een lidmaatschap kost maar € 5,-  per kalenderjaar.

Meer info: Vereniging De Moeflon

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/02/07/oog-in-oog-met-de-moeflons/