Kasteel Staverden op de Veluwe toen en nu

 Terugblik met een beetje nostalgie.

VELUWE-STAVERDEN – Een witte wereld met een wit kasteel. Heel graag wil je dat echte wintergevoel – in beelden – nog eventjes vasthouden, daarom ben ik maar weer eens in mijn fotoarchief gaan zoeken, en kwam deze mooie plaat met een prachtig ‘winters’ beeld tevoorschijn.

Een opname die er gewoon ‘uitsprong’ was het winterse beeld van Kasteel Staverden, ik herinner mij die maandag de 20e december 2010 nog heel goed, het leek toen echt net een sprookje, een wit kasteel in een nog wittere wereld, dat was gewoon schitterend. En… het was die dag ook echt winter met gemiddelde temperatuur van -7,7 °Celsius en een gevoelstemperatuur van -11,1 °Celsius. De landelijk laagste temperatuur, -16,9 °Celsius, werd gemeten op die dag in Lelystad.

Een witte wereld met een wit kasteel op Staverden - Foto: ©Louis Fraanje

Een witte wereld met een wit kasteel op Staverden – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Schrijver en fotograaf Jac. Gazenbeek(1894-1975)

Schrijver en fotograaf Jac. Gazenbeek(1894-1975)

VELUWE-STAVERDEN – Terug naar toen 1922-1930 –

De navolgende twee oude opnamen van het kasteel Staverden, zijn gemaakt door de bekende Veluwse schrijver en fotograaf Jac. Gazenbeek(1894-1975). Het zijn afdrukken van glasnegatieven, die hij maakte met een oude platencamera, in de periode tussen 1922 en 1930. Historische opnamen dus, omdat de prachtige louvre-luiken bij de grote ramen nog aanwezig zijn, deze zijn inmiddels al jaren verdwenen.
Het huidige huis werd in 1904-05 gebouwd door Frederik Bernard s’Jacob, oud-burgemeester van Rotterdam en werd na diens dood bewoond door zijn zoon Herman Theodoor s’Jacob. Diens erfgenamen verkochten het goed met het landhuis in 1963 aan de stichting Het Geldersch Landschap. Het kasteel is daarna jarenlang gebruikt als recreatieoord en hotel/restaurant en na een restauratie in 2008 verkocht. In 2016 kwam het na een faillissement weer in handen van Geldersch Landschap & Kasteelen. Het doet nu onder andere dienst als trouwlocatie.

Vooraanzicht van Kasteel Staverden in oude stijl met de louvre-luiken, jammer dat ze verdwenen zijn! - Foto: ©Jac. Gazenbeek

Vooraanzicht van Kasteel Staverden in oude stijl met de louvre-luiken, jammer dat ze verdwenen zijn! – Foto: ©Jac. Gazenbeek

Witte pauwen

In het boek: “Dwalend tussen heuvels en valleien”(1958), schrijft Jac. Gazenbeek :

“Door het koele, donkere bos en langs de eerbiedwaardige hoeven van Speuld, koersen we terug naar Staverden, waar een kristalheldere beek de vijvers van het witte kasteel voedt. We praten er wat met de jachtopzichter, die ’t oude embleem van Staverden, de witte pauw, op z’n groene hoed draagt en die met liefde vertelt van het aan zijn zorgen toevertrouwde, prachtige revier….

Nog altijd is Staverden een prachtig, aaneengesloten bezit en de eigenaar, die wel niet op het witte kasteel woont, doch op een nieuwer herenhuis in de naaste omgeving, heeft nog altijd witte pauwen en houdt daarmee vol piëteit een traditie in ere. Volgens de overlevering hield men, zolang er hertogen over Gelder geregeerd hebben, op het kasteel Staverden witte pauwen; de veren werden gebruikt om de helm der landvorsten te sieren.

Het witte kasteel is nu een ideaal vakantieoord voor het personeel van een onzer scheepvaartmaatschappijen, doch de gehele omgeving wist haar romantische sfeer te bewaren en dat wil wat zeggen in deze nuchtere tijd!
Wanneer men zo op een dag, dat het nog stil en rustig is langs de wegen, de prachtige binnenpaden gaat van het Noord-Veluwse land, dan treden u overal herinneringen tegemoet en fluistert het verleden u iets van zijn geheimen toe…”

Zijaanzicht van de witte Pauwenburcht op Staverden - Foto: ©Jac. Gazenbeek

Zijaanzicht van de witte Pauwenburcht op Staverden – Foto: ©Jac. Gazenbeek

Meer info: GLK | Landgoed Staverden

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/02/05/kasteel-staverden-op-de-veluwe-toen-en-nu/