In en om de oude jachthut – Deel 52

Levenslessen in de natuur…

Er zijn mensen die vaak vooral terugblikken op wat zij vroeger beleefd hebben en het ook heel erg missen, daarnaast zijn er mensen die vooral vooruitkijken naar de toekomst en wat zij allemaal nog zouden willen doen en beleven, en soms helemaal niets hebben met het verleden. Daar wilde ik graag even iets over zeggen…

Harmonie

Niet voor niets is er een gezegde: “Zoveel mensen, zoveel meningen” , dat hoeft nog niet direct te betekenen, dat je iemand met een andere mening uit de weg moet gaan, zeer zeker niet. Maar… om die ander te kunnen begrijpen, daarvoor moet je je dan wel openstellen, en zoiets kost veel geduld en tegelijkertijd ook respect voor die ander, zo kun je op een hele eenvoudige en simpele manier van elkaar leren. In goede harmonie met elkaar samenwerken en elkaar iets gunnen, daarmee kweek je begrip en kom je het verst!

Rondom de hut valt nog wat lichte sneeuw en geeft het geheel een sprookjesachtig uiterlijk – Foto: ©Louis Fraanje

Rondom de hut valt nog wat lichte sneeuw en geeft het geheel een sprookjesachtig uiterlijk – Foto: ©Louis Fraanje

Verdiept in het leesboek – Foto: ©Fransien Fraanje

Verdiept in het leesboek – Foto: ©Fransien Fraanje

In gedachten – Foto: ©Fransien Fraanje

In gedachten – Foto: ©Fransien Fraanje

Samenwerking

Zoals u inmiddels wel weet,  zwerf ik regelmatig door de bossen op de Veluwe, en was  ik jaren geleden op een winterse dag getuige van een prachtig voorbeeld van samenwerking in het bos. Namelijk,  terwijl een aantal wilde zwijnen aan het wroeten was in de bosgrond onder de sneeuw,  zaten er drie roodborstjes op een struikje toe te kijken hoe de zwijnen de grond onder de sneeuw loswoelden. En zodra de zwijnen genoeg hadden gegeten en weer verder trokken, doken de vogeltjes op de open gewroete plek, om nog wat eetbaars te zoeken.
Zo zie je dat in deze barre tijden, bewust of onbewust de dierenwereld elkaar de winter door helpt.

Drie roodborstjes wachten geduldig tot de everzwijnen klaar zijn met eten en wroeten

Drie roodborstjes wachten geduldig tot de everzwijnen klaar zijn met eten en wroeten – Foto: ©Louis Fraanje

Levensles

En zo komen de roodborstjes en everzwijnen samen de winter door, en zeker in een echte sneeuwwinter met alle gevolgen van dien, ook voor de dieren. Als de sneeuw wat langer blijft liggen, kunnen de vogels in de bossen niet meer zo gemakkelijk insecten en zaadjes vinden, gelukkig krijgen ze dan hulp uit onverwachte hoek.
In dit geval zijn de wilde zwijnen dus onmisbaar voor de vogels in de winter, want ook als er sneeuw ligt blijven ze wroeten om een lekker hapje te vinden. De omgewoelde plekken, vaak langs wegen en paden, bieden vogels de gelegenheid om ook op zoek te gaan naar insecten en wormen die weggekropen zijn in het rottende blad.

En zo helpen everzwijnen de roodborstjes de winter door, wat maar weer heel duidelijk aangeeft, dat elk dier z’n speciale plaats heeft in de natuur. Een prachtig voorbeeld van samenwerking in de dierenwereld, en tegelijkertijd een ‘levensles’, waar wij mensen een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

Staande bij de enorme besneeuwde woudreuzen voel ik mij een echte trapper – Foto: ©Fransien Fraanje

Staande bij de enorme besneeuwde woudreuzen voel ik mij een klein mensje – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte

Na dit hele verhaal, kan iemand zich misschien tegelijkertijd ook wel eens afvragen, waarom samenwerken met de ene persoon of instantie wel lukt en met die ander helemaal niet? Dat heeft ook vaak te maken met vertrouwen, want als er geen vertrouwen is, dan is samenwerking gedoemd te mislukken.
Vertrouwen krijgen, begint met zelf betrouwbaar te zijn,  en zoals een hele goede vriend onlangs zei:

“Als je geen moeite wilt doen, krijg je een leven dat de moeite niet waard is!”

In ieder mens – hoe kwaad hij of zij soms kan lijken – zit zeker ook het goede, en daar gaat het om, als je daarom het goede, in plaats van het kwade, zoveel mogelijk stimuleert, zal het kwade op den duur het goede overwinnen.
En als dit dan uiteindelijk ook echt gelukt is, kun je daar ontzettend blij van worden, zo blij misschien wel, dat je het gevoel krijgt, of je de hele wereld aan zou kunnen!

Lees ook: In en om de oude jachthut – Deel 53

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/01/07/in-en-om-de-oude-jachthut-deel-52/