Mijn ontmoeting met de ijsvogel

Gerco van Vliet

Natuurliefhebber- en fotograaf Gerco van Vliet

Een ijsvogel voor het eerst in de lens…

De redactie van De Veluwenaar krijgt zo af en toe een foto of filmpje toegezonden, dat er echt uitspringt, in dit geval kwamen wij deze bijzondere foto tegen op de Facebookpagina van Gerco van Vliet uit Barneveld.

Mooiste natuurmoment

Wij als redactie van de Veluwenaar, vonden het in ieder geval de moeite waard om deze foto – met de ijsvogel – een prominente plaats te geven op ons weblog!

En hiermee benoemen wij deze schitterende opname van Gerco van Vliet, die ook meteen als eerste en tegelijkertijd op de eerste dag van het nieuwe jaar 2021 gepubliceerd wordt, als “Mooiste natuurmoment van de Veluwe”!
(Hieronder zijn verhaal en foto’s.)

Daar zat hij dan... de ijsvogel op een tak boven het water - Foto: ©Gerco van Vliet

Daar zat hij dan… de ijsvogel op een tak boven het water – Foto: ©Gerco van Vliet

Grote bes, bleek dus de ijsvogel - Foto: ©Gerco van Vliet

Grote bes, bleek dus de ijsvogel – Foto: ©Gerco van Vliet

Bijzondere vogel

Het was nog aardig vroeg en fris toen ik besloot om een rondje te lopen. Achter ons huis bevindt een mooi stukje natuur met water. De vogeltjes floten, eenden zwommen nieuwsgierig dichtbij. Ik dacht aan het begin van de wandeling aan de ijsvogel, die zich regelmatig liet zien in het gebied rondom het water. Deze bijzondere vogel stond al geruime tijd op mijn ‘bucketlist’ van fotografie dus elke keer hoop je hem te zien.

Grote bes

Op een gegeven moment liep ik over een bruggetje waaronder fris water stroomde. Langs dat water staan struiken met rood-oranje bessen. Toen mijn oog daarop viel zag ik ineens een ‘grote’ bes. Maar daar omheen zat een blauw lijfje.
Daar zat ie dan, de ijsvogel een mannetje, gezien aan zijn donkere snavel, het vrouwtje heeft een oranje/rode onder-snavel!

Nou, ik wist niet hoe snel ik mijn camera aan moest doen. Gelukkig… bleef hij zitten. Na een tijdje dook hij omlaag en kwam vervolgens weer boven met een visje in de snavel. Wat zijn het gave beestjes en wat is de natuur geweldig!

Tekst en foto’s: Gerco van Vliet uit Barneveld

______________________________________________________________________________________________________________________

En op woensdag 6 januari 2020 staat de ijsvogelfoto in de Barneveldse Krant!

______________________________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar onze redactie te mailen!

Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten.

Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en/of foto’s!

U kunt uw bijdrage sturen naar:  info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/01/01/mijn-ontmoeting-met-de-ijsvogel/