Noordwaarts naar Texel – Deel 59

Vreemde vogels zwerven door bos en duin en langs het water… 

Na alle drukte van de laatste weken begon het bij ons weer te kriebelen… zoals vaker het geval is geweest, zal ik maar zeggen en dus besloten Fransien en ik om toch maar een weekje naar Texel te gaan. Dus werden de koffers gepakt, alles in de auto geladen en koers gezet naar het ons zo geliefde Waddeneiland Texel!

De laatste keer dat wij op Texel waren, was alweer een aantal maanden geleden en eigenlijk zouden we – bij gezondheid – pas volgend jaar weer gaan, maar… de roep van van het water was deze keer vele malen sterker dan al het andere. Ook niet zo verwonderlijk voor natuurmensen zoals wij, die volgen hun hart en gaan! Na zo’n twee en een half uur rijden stonden we in Den Helder bij de veerhaven, waar we met een klein half uurtje wachten, op de veerboot konden. Na een kop lekkere stevige erwtensoep en daarna een bal gehakt weggewerkt te hebben in het restaurant op de boot, waren wij alweer aan de overkant, waar het eiland Texel aan onze voeten lag.

Door de glazen deur van de veerboot zagen we Texel liggen – Foto: ©Louis Fraanje

Door de glazen deur van de veerboot zagen we Texel liggen – Foto: ©Louis Fraanje

Heerlijk die zilte zeewind aan je lijf en leden  te voelen – Foto: ©Fransien Fraanje

Kleine Zilverreiger

Vanaf de boot gaan we bijna direct linksaf en rijden we eerst via het ‘Molwerk’ en het ‘Licht van Troost’, naar het waterrijke gebied van ‘De Petten’ om te kijken of we misschien nog wat vogels kunnen bekijken. En… eigenlijk is het meteen echt goed raak, want helemaal achterin een grote plas ontdekken wij een Kleine Zilverreiger.  Het grappige of misschien beter gezegd, het bijzondere aan deze vogel zijn de gele tenen, ook heeft de Kleine Zilverreiger een zwarte snavel en de Grote Zilverreiger een gele, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Opvallend is zijn veel kleinere formaat en de kortere nek, vergeleken bij zijn grotere soortgenoot.

In een plas bij 'De Petten' zien we helemaal achterin een Kleine Zilverreiger – Foto: ©Fransien Fraanje

In een plas bij ‘De Petten’ zien we helemaal achterin een Kleine Zilverreiger – Foto: ©Fransien Fraanje

Een vissende Kleine Zilverreiger...

Een vissende Kleine Zilverreiger…

... zijn gele poot is duidelijk zichtbaar – Foto's: ©Louis Fraanje

… zijn gele poot is duidelijk zichtbaar – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

De Kleine Zilverreiger is erg schuw en trekt steeds verder weg – Foto: ©Louis Fraanje

De Kleine Zilverreiger is erg schuw en trekt steeds verder weg – Foto: ©Louis Fraanje

Spontane ontmoeting

Dat is dan weer eventjes ‘geluk’ hebben, want zo erg vaak zien we de Kleine Zilverreiger niet en normaal gesproken trekken ze weg naar Zuid Afrika, maar als het niet zo koud is blijven ze soms overwinteren.  Erg leuk zo’n spontane ontmoeting met deze bijzondere vogel en vooral als je nog met net voet aan wal heb gezet op Texel.

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 60

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/12/12/noordwaarts-naar-texel-deel-59/