Kleurrijke fietstocht over de Veluwe – Deel 1

Fietsknooppunt 27 en ANWB-paddestoel 20602/001

Dwars door het Binnenveld langs ‘De Grift’…

Voor wie van fietsen houdt, is het de moeite waard om zijn of haar route eens deze kant op uit te zetten, oftewel gewoon van knooppunt naar knooppunt te rijden.

Stap op

Overal kom je de paaltjes met de groen/witte nummers tegen, een heel netwerk van fietsroutes is speciaal uitgestippeld voor de fietser. Op allerlei manieren kun je het gebied doorkruisen en het is allemaal te downloaden op internet: ‎Fietsroute Binnenveld 

De Heitrappers

Dus… laat u niet weerhouden,  stap op uw tweewieler en laat u (ver)leiden door de “Heitrappers” om samen met hen – in woord en beeld – door de  schitterende omgeving van het Binnenveld te fietsen.

Op verkenning

Zaterdag 29 juni jl. maakten Fransien en ik een mooie fietstocht.
Via de Dijkgraaf, Kraatsweg en Kooiweg naar de Werftweg,  we rijden tot aan de brug bij Knooppunt 27 daar slaan wij linksaf, langs De Grift en gaan we richting Wageningen.

U bent zeker niet verplicht om altijd precies de knooppunten te volgen, want wij pakken ook nog weleens een hele andere route, maar het is gewoon handig voor iemand die ‘onbekend’ is in deze omgeving. Dus de keuze is aan u als fietser…

Heerlijk op de fiets langs de Grift met een schitterend uitzicht – Foto: © Louis Fraanje

Heerlijk op de fiets langs de Grift met een schitterend uitzicht – Foto: © Louis Fraanje

Vlinders

Het eerste gedeelte van de route langs de Grift kun je nog heerlijk om je heen kijken, maar verderop is het riet weer veel te hoog, jammer… maar helaas. Het is vandaag schitterend weer om te fietsen, toch heeft Fransien haar petje maar opgezet tegen de felle zon. Onderweg zijn we enkele keren gestopt om vlinders te fotograferen die we tegenkwamen, zoals onder andere het Koolwitje, Zandoogje en de prachtige Distelvlinder.

Koolwitje op een Speerdistel...

Koolwitje op een Speerdistel…

… Zandoogje – Foto’s: Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Ook kwamen wij de prachtige Distelvlinder tegen – Foto: Louis Fraanje

Koeien en ooievaars

Als Fransien zo voor mij uit fietst en we bijna bij knooppunt 31 zijn aangeland, zie ik aan de horizon de Grebbeberg liggen, met een beetje fantasie waan ik mij in het buitenland tussen de bergen. Maar blijkbaar heeft ze iets gezien waar ze meer van wil weten, dat blijkt achteraf een ooievaarsnest met jongen, die nu heel herkenbaar zijn aan hun donkere snavels die straks in het volgende seizoen ook rood gaan kleuren bij het volwassen worden. En aan de andere kant staat in het weiland een koe haar na te staren, die er dan ook het hare van denkt.

Fransien heeft blijkbaar iets gezien, voor haar aan de horizon ligt de Grebbeberg - Foto: © Louis Fraanje

Fransien heeft blijkbaar iets gezien, voor haar aan de horizon ligt de Grebbeberg – Foto: © Louis Fraanje

Jonge ooievaars op het nest...

Jonge ooievaars op het nest en…

een starende koe - Foto's: © Louis Fraanje

een starende koe – Foto’s: © Louis Fraanje

Aardbeien en kersen

Onderaan bij de Grebbeberg slaan we bij knooppunt 32 linksaf het fietspad op langs de Nude(N225) richting Wageningen, die later overgaat in de Lawickse Allee. Onderweg komen we regelmatig kraampjes tegen die aardbeien, kersen en allerlei fruit in de aanbieding hebben, daar laten wij ons natuurlijk heerlijk door verleiden en verwennen tijdens deze zomerse fietsdag.

Daar komt Louis zelf aanfietsen op z'n zomers - Foto: © Fransien Fraanje

Daar komt Louis zelf aanfietsen op z’n zomers – Foto: ©Fransien Fraanje

"Broekzakkerig weer", maar deze broeken gaan blijkbaar "de bloemetjes buiten zetten"! - Foto: ©Louis Fraanje

“Broekzakkerig weer”, maar deze broeken gaan blijkbaar “de bloemetjes buiten zetten”! – Foto: ©Louis Fraanje

Bloemetjes buiten

Dat de humor vaak gewoon voor het oprapen ligt, merken we ook vandaag weer, want onderweg zien we ergens bij de inrit naar een boerderij een prachtig  ‘aangekleed’ hekwerk, nou ja… aangekleed? Dit is toch echt lachen en humor van de bovenste plank, dan is toch het HEK van de dam……..
Het is vandaag best warm, dat noemen ze dan vaak: “Broekzakkerig weer”, maar deze broeken gaan blijkbaar “de bloemetjes buiten zetten”!

Fransien op de Kanaalweg met rechts nog een rij schitterende populieren – Foto: Louis Fraanje

En dan via de Slagsteeg weer richting Ede. Hier staan gelukkig nog een aantal mooie hoge populieren, kunnen de koeien in de schaduw liggen - Foto: © Louis Fraanje

Langs de Slagsteeg  staan gelukkig nog een aantal mooie hoge populieren, kunnen de koeien in de schaduw liggen – Foto: © Louis Fraanje

Tenslotte…

Wij vervolgen onze tocht via de Lawickse Allee en gaan bij de eerste rotonde linksaf de Marijkeweg op, dan nemen we links de Voorburglaan, om helemaal aan het eind een stukje Nieuwe Singel te nemen. Vervolgens kunnen we dan via een stukje Binnenhaven de Kanaalweg bereiken. Hier gaan wij linksaf en vervolgen onze fietstocht, met aan de linkerhand het water en rechts een rij schitterende populieren, die gelukkig nog niet door het geweld van de motorzaag zijn geveld. Net als bij de Slagsteeg, waar de koeien nog dankbaar gebruik kunnen maken van de schaduw, die deze reuzen met liefde aan hen geven en dat moet zo blijven!

Lees ook: Kleurrijke fietstocht over de Veluwe – Deel 2

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/16/kleurrijke-fietstocht-over-de-veluwe-deel-1/