Vrouwelijk reewild is ook verrassend mooi

De aanstaande reeënbronst

Op vrijdagavond 5 juli j.l. heb ik weer een poging op de Zuid-Veluwe gewaagd om reewild in de lens te vangen. Ik stelde mezelf namelijk de vraag: “Wellicht is de reeënbronst dit jaar extreem vroeg begonnen”. Niet dus, althans niet waargenomen op de stek waar ik die avond een paar uur heb gepost. Wanneer men wat langer in het natuurgebeuren meeloopt kijkt men daar niet vreemd van op. Normaal is de reeënbronst vanaf half juli tot half augustus.

Karakteristieke plaat van een drijvende reebok tijdens de a.s. reeënbronst - Foto: ©Ton Heekelaar

Karakteristieke plaat van een drijvende reebok tijdens de a.s. reeënbronst – Foto: ©Ton Heekelaar

Reegeiten avond

Wanneer men wat langer meeloopt in het natuurgebeuren kijkt men dan ook niet vreemd op als blijkt dat het ene jaar de reeënbronst vroeg begint, dan wel laat. Of zelfs zodanig dat men geheel weinig activiteiten van reewild in het veld bespeurt. Tijdens deze recentelijke aanzit zag ik uitsluitend een paar reegeiten. Om in jachttermen te spreken: “Het leek wel of de bokken onder waren gelopen”. Zelfs van de mij bekende plaats-bok geen haar waargenomen. Alleen aanblik van vrouwelijk reewild is ook een verrassend mooie belevenis. Laat daar geen misverstand over ontstaan.

De schoonheid van een loerende reegeit over een rand van varens - Foto: ©Ton Heekelaar

De schoonheid van een loerende reegeit over een rand van varens – Foto: ©Ton Heekelaar

Op een open plek in de dichte vegetatie presenteert -enige tijd nadien- dezelfde reegeit als op foto boven over de varen rand staat te loeren. Die kans laat deze natuurfotograaf niet aan zich voorbij gaan – Foto: ©Ton Heekelaar.

Op een open plek in de dichte vegetatie presenteert -enige tijd nadien- dezelfde reegeit als op foto boven over de varen rand staat te loeren. Die kans laat deze natuurfotograaf niet aan zich voorbij gaan – Foto: ©Ton Heekelaar

Wordt vervolgd…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/10/vrouwelijk-reewild-is-ook-verrassend-mooi/