Naar buiten in het Rauwe Veld – Deel 37

Eerste Kerstdag

Een ongewenste gast…

Het is een prachtig gezicht, als op een gegeven ogenblik drie fazantenhanen hun opwachting maken en – als het ware – in de rij staan voor mevrouw fazant. Maar zij blijft er heel nuchter onder en trekt zich helemaal niets aan van al die mannelijke belangstelling en onverstoorbaar wandelt ze er tussendoor. De mannen hebben het nakijken en geeft zij hiermee dan ook heel duidelijk aan, dat zij de baas is en niemand anders.

Drie hanen staan in de rij voor mevrouw fazant – Foto: ©Louis Fraanje

Ongestoord loopt het hennetje tussen de hanen door…

en toont geen angst – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Zwarte kat

Plotseling is alles in rep en roer, want er is een ongewenste gast op het toneel verschenen, een zwarte kat sluipt door het gras en ineens is iedereen op zijn en haar hoede. Ik ben heel benieuwd wat de zwarte viervoeter van plan is en vraag mij af of hij de fazanten iets zal aandoen. Ook de fazanten houden de kat nauwlettend in de gaten, als deze dichterbij komt. Maar de kat heeft helemaal geen belangstelling voor de fazanten en slaat op het laatste moment af en gaat er weer vandoor. De spanning is weer voorbij.

Een ongewenste gast op het toneel verschenen – Foto: ©Louis Fraanje

De zwarte kat sluipt achter de haan langs…

…maar gaat er weer vandoor – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Nog een gast

Inmiddels is in het veld de rust ook weergekeerd, maar deze is van korte duur, want heel ongemerkt is een vierde haan de arena binnen getreden. Hij wordt van alle kanten bekeken en er wordt wat gedreigd door de hanen, die hoog op hun poten gaan staan en met hun vleugels klapperen, wat ze ook in de paartijd plegen te doen. Maar gevochten wordt er niet, daarvoor is het echt nog veel te vroeg, want de paartijd is pas in februari en maart en dan gaat het er wel even anders aan toe en dan gaat het er zeker niet zo zachtzinnig aan toe. Dan vliegen ze elkaar – letterlijk en figuurlijk – in de veren!

Een vierde haan is de gelederen komen versterken – Foto: ©Louis Fraanje

Uiteindelijk bleef de kleurrijkste fazantenhaan bij het hennetje lopen – Foto: ©Louis Fraanje

Mooie tijd

Door het observeren van deze kleurrijke vogels hier in het Rauwe Veld, krijgen we eigenlijk alweer een beetje het voorjaar in ons hoofd, al klinkt dat op dit moment misschien een beetje raar, want de echte winter moet nog beginnen. En die periode heeft toch ook zo haar bekoring, als alles in de natuur is omgetoverd in een sprookjesachtig wit decor. Het is nu juist een mooie tijd, in aanloop naar het gezellige Kerstfeest, dat straks weer gevierd gaat worden, het feest van het Licht waar je ook zo naar kunt verlangen.

Lees ook: Naar buiten in het Rauwe Veld – Deel 38

_____________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/12/25/naar-buiten-in-het-rauwe-veld-deel-37/