De Ommekeer

De schaapskudde – Foto: ©Christien Mouw

Alles hunkerde intens naar regen…

Na de grote hittegolf waar geen eind aan leek te komen, was het er dan ineens, ‘de regen’ ! Heel veel regen.

Grote donkere wolkenkoppen kwamen vanuit de zee ons land binnenrijven. De wind joeg ze aaneen. Weldra spreidde zich een inktzwarte deken uit boven heel Nederland.

De hemelsluizen ontlaadden zich en bij bakken tegelijk viel het hemelwater uit de lucht en stroomde over akkers, bossen en velden heen. De gebarsten aarde, de vergeelde maisakkers, de dorre vlakte, ja, alles hunkerde intens naar regen.

Een inktzwarte deken boven de heide…

…de gebarsten aarde – Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

 

Als herboren

Ook de schaapjes smachtten naar het verfrissende hemelwater dat hun vervuilde vachten weer zou schoonwassen van al het stof en zand en vuil dat er tussen was gaan zitten. Daags na de eerste plensbuien oogden de schapen direct al volkomen anders. Als herboren trokken ze blij van zin het heideveld in. De lang verwachtte regen was dan ook een ware verademing voor al wat leeft en adem heeft op de hoge Veluwse zandgrond en ver daarbuiten.

Vervuilde vachten…

– Foto’s: ©Christien Mouw

Omtoveren

En de regen die neerkletterde deed wonderen! Zienderogen zag je de door de zon vergeelde bermen en weilanden binnen enkele dagen tijd weer omtoveren in een prachtige waas van groen. En ook in het veld zag je overal tussendoor het frisse jonge groen ontspruiten. Zelfs de verschroeide heide herstelde zich en de dappere struikjes richtten hun paarse bloemenkopjes op en gingen spontaan bloeien.

Schapen tussen de verschroeide aarde…

… en bloeiende heide Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

 

Groei- en veerkracht

Fantastisch om te zien hoe de natuur en de gekwelde aarde zich binnen enkele dagen tijd weer wist te herstellen. Hun groeikracht en hun veerkracht bleken enorm sterk te zijn. De zucht van de verzengende zon waaronder alles gebukt ging, maakte plaats voor een uitbundige regendans. De regen werd door alles en iedereen verwelkomd als een koning!

En niet in de laatste plaats door onze hondjes! Lichtvoetiger dan ooit tevoren trokken de honden met de schapen mee de hei over. De milde donkere wolken boven hen, en de zachte aarde onder hun voeten deden ze dansen om de schapen heen. Een genot om naar te kijken!

Lichtvoetiger dan ooit tevoren trokken de honden met de schapen mee – Foto: ©Christien Mouw

De zachte aarde onder hun voeten…

– Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerste plas water

De leegstaande vennetjes beginnen zich ook reeds te vullen. We zien achter op de heide in een grote leegstaande ven het eerste plasje water verschijnen. Wat oogt dat weer vriendelijk zeg! De zwaluwen duiken er vrolijk in weg en ook de libellen hebben het reeds ontdekt!

De leegstaande vennetjes beginnen zich ook reeds te vullen – Foto: ©Christien Mouw

Tenslotte…

De zomer van 2018 zal de boeken ingaan als behorend tot de vijf droogste zomers ooit gemeten! En niemand zal dit zijn ontgaan!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/08/22/de-ommekeer/