In het eerste ochtendgloren…

Foto 1 Eerste ochtendgloren Christien Mouw schapen kraal

De schapen wachten in de kraal – Foto: ©Christien Mouw

Vredig en stil ontwaakt er een nieuwe dag

Een houtduif koert, bosgeluiden worden wakker. Het is nu al warm. Ik ruik de geur van hars en dennenappels. Heerlijk, het is hartje zomer!

Het zand achter de auto stuift hoog op en waaiert kringelend weg tussen de roodbruine stammen van de dennenbomen. Ik adem de lucht van de ochtend diep in. Opnieuw weer een zomerdag met een gouden randje! Kurkdroog weliswaar, maar zo helemaal volop zomer!

De kraal

We zijn op weg naar de kraal waar de schapen al naar ons uitzien. Er wordt gemekkerd. Een schaap uit de kudde komt gelijk naar me toelopen en begroet me. Ze kijkt me aan met ogen die zeggen: ‘Daar komt de herder aan! Neem je ons mee de hei op..? Jaaa.. we gaan!’

Foto 2 Eerste ochtendgloren Schapen

Begroet door de schapen…

Foto 3 Eerste ochtendgloren Schapen

– Foto’s: ©Christien Mouw

Mistgordijn

Terwijl de schaduw van de nacht langzaam verdwijnt en de aarde verlaat breken er gouden zonnestralen door de ochtendnevels heen. Weldra zien we de zon al hoger boven de horizon uitstijgen. Verbazingwekkend snel is het mistgordijn rondom ons nu geheel verdwenen en struint de kudde in het volle zonlicht de heide over. Schitterend, wat een voorstelling, wat een decor. Een film, waar we zelf in levende lijve deel van uit maken. Wat is de natuur toch overweldigend groots. Iedere dag weer opnieuw!

Foto 4 Eerste ochtendgloren Schapen heide

Weldra schijnt de zon volop over de heide en over de kudde – Foto: ©Christien Mouw

Foto 5 Ochtendgloren Kudde schapen

Schitterend, wat een voorstelling, wat een decor – Foto: ©Christien Mouw

Stof

Blix geeft de schapen steeds meer de ruimte zodat de schapen zich kunnen verspreiden en zodoende rustig kunnen gaan grazen. Na de langdurige droogte zien de pas geschoren schapen er stoffig uit. Joss is slim en loopt voor het stof uit. Hij beweegt zich juist daar waar het minste stof oplaait. Wijze oude hond! Bedachtzaam als Joss is, houdt hij het schaap dat wat achteraan komt goed in de gaten.

Foto 6 Eerste ochtendgloren hond en kudde

Joss houdt hij het schaap dat wat achteraan komt goed in de gaten – Foto: ©Christien Mouw

Bizar tafereeltje

Het hele landschap oogt verschroeid. We zien hier en daar de herfst al toeslaan in de berkenbomen. Een bizar tafereel zo in hartje zomer!

Foto 7 Eerste ochtendgloren hond en kudde

De eindbestemming is bijna bereikt – Foto: ©Christien Mouw

Opgedroogd ven

Het eerste ochtenduur hoeden zit er reeds bijna op. We naderen knooppunt 88. Dit is de bestemming en het doel van het hoeden voor deze morgen. In de omliggende omgeving zullen we nog enkele uren blijven en daar de kudde laten grazen. Gelegen nabij een ven dat nu praktisch opgedroogd is. Joss hoedt de schapen er behoedzaam met een ruime bocht omheen!

Foto 8 Eerste ochtendgloren hond en kudde

Joss hoedt de schapen behoedzaam om het ven heen – Foto: ©Christien Mouw

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/25/in-het-eerste-ochtendgloren/