De ochtendstond…

Stilte… in de vroege ochtend zo tastbaar aanwezig’

Het is nog volkomen stil buiten als we deze ochtend in alle vroegte richting de hei vertrekken. De serene stilte waarin we ons bevinden is merendeels alleen in de vroege ochtend zo tastbaar aanwezig.

We passeren het dromerige vennetje dat nog niet geheel ontwaakt is, want ik hoor de kikkers nog niet kwaken en de libellen houden zich er ook nog in schuil. Ze vinden het blijkbaar nog niet warm genoeg om voor de dag te komen. Nou ja, droom nog maar een poosje verder, de dag ligt nog voor ons, en het kan nog lang genoeg warm zijn vandaag!

Het dromerige vennetje - Foto: ©Christien Mouw

Het dromerige vennetje – Foto: ©Christien Mouw

Mist

We vangen nog net een glimp van het maantje op dat verdwijnt achter een blauwgrijs wolkendek waardoor heel even een waterig zonnetje weet heen te breken. Heel even maar, want weldra daalt de mist neer tussen hemel en aarde, tussen bosrand en heideveld. Intussen bereiken we de kraal. De kracht van de zomerzon weet het al snel van de laaghangende mist te winnen. Haar transparante zonnestralen die door de witte nevels heen breken lichten de vachten van de schapen op. We wanen ons even in sprookjesland. De koekoek roept herhaaldelijk luid zijn eigen naam. Zijn soortgenoot antwoordt terug. We genieten!

Bij de kraal…

… – Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

 

Verdelen

De taak is nu aan Joss om de kudde schapen de kraal uit te drijven. Rustig en beheerst zoals altijd kwijt hij zich van deze taak, om zich vervolgens achter de kudde te scharen om te zien of er geen schaap achterblijft. Joss is in z’n element. Kijk ‘m eens glunderen! Terwijl Joss aan de rechterflank hoedt, neemt Blix de linkerflank van de kudde onder haar hoede. Zo verdelen ze onderling het werk. Over communicatie gesproken..!

De honden aan het werk…

… – Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

 

Mistsluiers

Geleidelijk aan zien we het zonlicht nu op steeds meer plaatsen doorbreken. De gaten in het wolkendek worden groter. De mistsluiers die er hier en daar nog hangen verdampen nu snel. De dag manifesteert zich in al haar zomerse volheid. Schitterend!

De mistsluiers verdampen - Foto: ©Christien Mouw

De mistsluiers verdampen – Foto: ©Christien Mouw

Grasmaand

Juni wordt wel de grasmaand genoemd. En terecht! Want om me heenkijkend zie ik het verse jonge malse groene gras overal tussendoor groeien en ontspruiten uit de aarde, hetgeen het hoeden in de junimaand wel bijzonder aantrekkelijk en geriefelijk maakt voor zowel de schapen als de herder als de hondjes!

Schaapskudde onder het toeziend oog van de honden - Foto: ©Christien Mouw

Schaapskudde onder het toeziend oog van de honden – Foto: ©Christien Mouw

In de kraal

Als we aan het eind van de ochtend de schapen weer terug hoeden in de richting van de kraal, mogen Joss en Blix de schapen weer samen de kraal in drijven. Ze hebben er geen moeite mee. Ze lopen nog over van energie. Geen wonder, want een dag als deze bezorgt mens en dier alleen maar energie. En vreugde!

De drijvers aan het werk…

… – Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

 

In de kraal

Binnen de kortste tijd staan de schapen weer veilig in de kraal. Ze scharen zich rond de waterbakken om zich daaraan te laven. Om vervolgens te gaan rusten. Ik kijk naar de mooie lange vachten die ze nu nog dragen. Maar niet lang meer. Want binnenkort, en wel op 30 juni aanstaande, zullen al deze kriebelige vachten met de knipschaar op traditionele wijze met de hand geschoren worden. Bij de schaapskooi in Elspeet. Het belooft een prachtig feest te worden! Jij komt toch zeker ook..?!

De schaapskudde weer veilig in de kraal - Foto: ©Christien Mouw

De schaapskudde weer veilig in de kraal – Foto: ©Christien Mouw

Schaapscheerdersfeest in Elspeet

Zaterdag 30 juni D.V.  is het weer tijd voor het schaapscheerdersfeest bij de kooi in Elspeet.
Het scheerdersfeest begint om 9.00 uur
Meer info: Schaapskudde Elspeet en Vierhouten

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/06/21/de-ochtendstond/