Famke, type Pake

De honden aan het werk - Foto: ©Christien Mouw

De honden aan het werk – Foto: ©Christien Mouw

Een goede start is van essentieel belang! 

De tijd verstrijkt snel en lijkt soms ongemerkt tussen je vingers door te glippen. En zeker met twee puppenkids in huis, waarvan de jongste, LB Britt, nog maar negen weekjes jong is, terwijl haar nichtje LB Famke nu negen maanden telt.

Naast dat ze heel veel aandacht van mij naar zich toe trekken, is het vooral een dagelijks feest de twee jonge welpen met elkaar te zien spelen, ravotten, en af en toe ook in de haren te zien vliegen.

Famke beschermt haar kleine ‘zusje’ als geen ander. En als Brittje moe wordt, kruipt ze veilig tegen Famke aan. Onafscheidelijk die twee, vanaf het eerste moment! Elke dag beleef ik zoveel geniet momenten van dit lieve tweetal. Ik zou dat geluk een ieder gunnen!

Famke beschermt haar kleine ‘zusje’ als geen ander - Foto: ©Christien Mouw

Famke beschermt haar kleine ‘zusje’ als geen ander – Foto: ©Christien Mouw

Trainingslessen

In wezen is mijn kleine Famke nu ‘oud’ genoeg om met trainingslessen te beginnen. Immers, het is de bedoeling om haar op te leiden tot een goed inzetbare herdershond voor bij de kudde schapen. De hoop, en tevens verwachting is, dat zij net zo getalenteerd zal zijn als haar pake Joss. Want dat het schapen hoeden haar in de genen zit, daaraan is geen twijfel mogelijk! Vanaf de eerste dag dat ik haar meenam naar de kudde schapen toonde ze direct veel belangstelling en hoedde ze met pake Joss mee alsof ze nooit anders gedaan had! Onverschrokken, net als haar pake, rustig observerend, stelling innemend op de juiste momenten op de juiste plaats. Vol verbazing keek ik toe, en was meer dan verwonderd.

De kudde onder toeziend oog van Joss en Famke...

De kudde onder toeziend oog van Joss en Famke…

- Foto's: ©Christien Mouw

– Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

Karakter bepalend

En toch, ondanks al deze aangeboren positieve eigenschappen, met pake Joss als leermeester en levend voorbeeld, heb ik nog even geduld met haar. Want het is deze zelfde Famke, die bij de schapen wel een rustig en gecontroleerd gedrag vertoont, maar thuis en overal elders van nature heel erg druk is. Je krijgt bovendien niet zo snel grip op haar. Ze heeft een sterke wil, is bepaald niet handzaam maar behoorlijk eigenwijs, en is zeker niet geneigd direct te luisteren. Ze wil haar eigen ding doen, en met haar ogen vol onbegrip geeft ze duidelijk aan dat ze de mensenwereld met alles wat ze daarin willen en verlangen van een meisje als Famke, maar wat vaak onmogelijk vindt. En zo zien we in dit bijzondere hondje nota bene de twee kanten van haar pake Joss terug.

Trouwe vrienden...

Trouwe vrienden…

- Foto's: ©Christien Mouw

– Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

Wat zou een herder zonder goede hond moeten beginnen? - Foto: ©Christien Mouw

Wat zou een herder zonder goede hond moeten beginnen? – Foto: ©Christien Mouw

Balans op de eerste plaats

Welnu, we gaan het binnenkort eens rustig proberen, en zorgvuldig laten uittesten. Ben zelf uitermate benieuwd hoe ze het op zal pakken. En hoe haar trainer [handler] er op reageert. Uiteraard heb ik de wijsheid niet in pacht. Maar ik ken mijn Famke als geen ander. Het zal me niet verbazen als Famke, ondanks haar aanleg en interesse die ze aan de dag toont, er emotioneel nog niet aan toe is. Als dat blijkt, wacht ik nog even. Want voordat de juiste en tevens noodzakelijke balans gevonden is, zou het zonde zijn om van dit getalenteerde puppy-kind te vroeg teveel te vragen. Om die reden zie ik helaas teveel hondjes uitgroeien tot onzelfverzekerde en nerveuze honden, wat niet had gehoeven als er meer geduld was opgebracht.

Koppie bij de deur... - Foto: ©Christien Mouw

Koppie bij de deur… – Foto: ©Christien Mouw

Ontzettend jammer toch!

Met een ongelukkig leven voor herder en hond in het vooruitzicht als gevolg! Want dit krijg je praktisch niet meer goed. Een goede start is daarom van essentieel belang! Er wordt te vaak te vroeg teveel van ze verwacht. Ik kijk daar goed voor uit. Want ik gun mijn Famke een stabiel en gelukkig lang leven bij het hoeden van de kudde schapen, waar ze zelf veel plezier aan zal gaan beleven. Ik ben zuinig op mijn meisje. Want daarvoor houd ik teveel van mijn kleine ‘grote’ Famke!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/29/famke-type-pake/