Overstekend wild op de Hoge Veluwe

Van een hoogzwangere reegeit naar overstekende zwijnen…

Op donderdag 24 mei jl. waren wij weer eens op de Hoge Veluwe. Terugrijdend vanaf Schaarsbergen stond er op een gegeven moment een reegeit niet heel erg ver van de weg die erg mooi kleurde in het veld. En als er dan – om een mooie foto te maken – ook nog een berkenboom in de compositie voorkomt is wat mij betreft het plaatje compleet. Bovendien zagen we dat er samentrekkingen waren in haar buik en dat kan in deze tijd eigenlijk maar een ding betekenen dat een geboorte aanstaande is.

Zo stond de 'hoogzwangere' reegeit niet ver van de openbare weg - Foto: ©Johan Jansen

Zo stond de ‘hoogzwangere’ reegeit niet ver van de openbare weg – Foto: ©Johan Jansen

Hoogzwanger

Vandaar ook dat ze niet bij ons vandaan liep en dus haar plekje had uitgekozen om te bevallen. Helaas trok ze op een geven ogenblik toch verder en verdween uit het zicht. Op het onderstaande filmpje zijn die samentrekkingen ook goed te zien. Toch wel bijzonder en een bof dat je dit op korte afstand kon aanschouwen.

Een mooie bruine reegeit tussen al dat groen en een berkenboom - Foto: ©Johan Jansen

Een mooie bruine reegeit tussen al dat groen en een berkenboom – Foto: ©Johan Jansen

Reeën in het groen

Omdat we nog wat tijd over hadden, wilden we nog even over de Kronkelweg en de Wetweg rijden. Als we de Pampel voorbij zijn ga ik nog langzamer rijden omdat er gedurig wat te zien is in dit gedeelte. Ook nu was het bingo, links liep een reebok die zijn territorium aan het markeren was. Wat een prachtige kleur hebben de reeën nu zo in het groen.

Een mooie reebok tussen het groen...

Een mooie reebok tussen het groen…

..markeert zijn territorium - Foto's: ©Johan Jansen

..markeert zijn territorium – Foto’s: ©Johan Jansen

 

 

 

 

 

 

 

Overstekend wild

Terwijl ik het tafereel vanuit de auto fotografeer steekt er plotseling een frischling voor ons de weg over. Even later steekt deze ook weer terug de weg over net op het moment dat er van de andere kant een auto aankomt. Gelukkig hadden we hier te maken met een verstandige en bedachtzame bestuurder die het beestje ook opmerkte en zijn bolide ruim op tijd tot stilstand kon brengen. Er moest dus een zeug in de buurt zijn met nog een aantal frischlingen.

steekt er plotseling een frischling voor ons de weg over

Steekt er plotseling een frischling voor ons de weg over – Foto: ©Johan Jansen

Kielzog of kielzeug?

Na enige tijd wachten was er beweging in het struikgewas. Opeens kwam de zeug tussen de struiken vandaan en stak mét de frischlingen in haar kielzog, of is het kielzeug in dit geval, de weg over. Wat een prachtige waarneming was dit zeg, onze avond kon echt niet meer stuk. Een kadootje van de bovenste plank.

De overstekende zeug mét de frischlingen in haar kielzog - Foto: ©Johan Jansen

De overstekende zeug mét de frischlingen in haar kielzog – Foto: ©Johan Jansen

Matig uw snelheid!

Nog een wijze les voor al diegenen die dit lezen. Matig uw snelheid a.u.b. in natuurgebieden er kan, juist nu in deze tijd, onverwachts van alles zomaar de weg oversteken!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/28/overstekend-wild-op-de-hoge-veluwe/